Feeststemming

Heel Holland luistert kerst-hits, maar waar zijn de Nederlandse klassiekers?

23 november 2018 16:48 Aangepast: 23 november 2018 18:40
Beeld © iStock

Nederland is officieel in kerststemming! Dat zegt muziekstreamingsdienst Spotify. We luisteren vanaf vandaag namelijk veel kerst-hits. Opvallend: tussen de liedjes die we vaak luisteren zit geen enkele Nederlandse artiest.

Een land is officieel in kerststemming als meer dan twee procent van alle geluisterde muziek op een dag kerstmuziek is, vindt muziekstreamingsdienst Spotify. In Nederland wordt die limiet op 23 november gehaald.

Mariah Carey wordt de komende weken het meest geluisterd. Haar monsterhit 'All I Want for Christmas Is You' staat op nummer één in het lijstje met meest geluisterde kerstliedjes in Nederland. Wham! met 'Last Christmas' en Michael Bublé met 'It's Beginning To Look A Lot Like Christmas' maken de top drie compleet.

Nederlandse artiesten

In de top tien staan geen Nederlandse artiesten. Opvallend volgens Barry Paf. De radio-dj van 100% NL draait ze zelf wel in zijn programma. "Klassiekers als 'Eenzame Kerst' van André Hazes en 'Flappie' van Youp van 't Hek zijn echt wel populair." Daarnaast brengen bekende Nederlandse artiesten dit jaar nieuwe kerstmuziek uit. "Ik verwacht dat kerstnummers van André Hazes Jr., OG3NE en Guus Meeuwis een succes worden."

Muziekjournalist Atze de Vrieze van 3VOOR12 weet dat nog niet zo zeker. "Ze hebben natuurlijk veel fans, maar er gaan jaren overheen voor een kerstliedje een kerst-hit wordt." Als voorbeeld noemt hij 'Driving Home for Christmas' van Chris Rea. "Toen dat uitkwam was het niet direct een hit. Het moet eerst worden platgedraaid voordat mensen het echt herkennen als kerst-hit."

Traditie en terugkijken

Omdat Engelstalige nummers op meer radiostations worden gedraaid, bereiken ze eerder de status van kerstklassieker. Amerikaanse artiesten begonnen volgens De Vrieze al een eeuw geleden met de  kerstnummers. Paf ziet daar ook wel wat in. "Het is een gevoelsperiode. De muziek moet catchy zijn en luisteraars willen oude muziek waar ze herinneringen bij hebben."

Dat we geen genoeg krijgen van die oude kerst-hits ligt aan het feit dat we ze vooral aan het einde van jaar luisteren. "Dan blikken mensen graag terug op het verleden en halen ze herinneringen op. Ze willen niet iets nieuws horen, maar juist de klassiekers", zegt De Vrieze.

'Nederlandse muziek doet niet onder voor Amerikaanse'

Volgens hem doet Nederlandse muziek niet onder voor die van Engelstalige artiesten. "We hebben veel goede artiesten, maar de Amerikaanse kerstmuziek heeft gewoon iets speciaals. Het is wat kitscheriger en over de top. Dat spreekt mensen blijkbaar toch aan."

De meest gedraaide kerstnummers in Nederland:

  1. Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You
  2. Wham! - Last Christmas
  3. Michael Bublé - It's Beginning To Look A Lot Like Christmas
  4. Band Aid - Do They Know It's Christmas? - 1984 Version
  5. Ariana Grande - Santa Tell Me
  6. John Lennon - Happy Xmas (War Is Over) - Remastered
  7. Andy Williams - It's the Most Wonderful Time of the Year
  8. José Feliciano - Feliz Navidad
  9. Chris Rea - Driving Home For Christmas
  10. Justin Bieber - Mistletoe

Bron: Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore