Operatie

Primeur: penisverkleining bij man met geslachtsdeel van normale lengte

23 november 2018 12:25 Aangepast: 23 november 2018 12:28
Beeld © iStock

Een primeur in België: en gezonde man met een geslachtsdeel van normale lengte heeft een penisverkleining gehad. In Nederland is dat volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie nog nooit gedaan. "De vraag voor een verlenging krijgen we vaak en dat is ook goed te doen."

Een 48-jarige Belg heeft zijn penis laten verkleinen in universitair ziekenhuis CHU in Luik. De man had een perfect functionerend geslachtsdeel van een normale lengte, maar "wilde graag dat alles in verhouding was", vertelt zijn arts aan Het Nieuwsblad. Dat is een primeur in ons buurland, want tot nu toe zijn alleen mannen met een abnormaal grote penis met zo'n operatie geholpen.

Voor de operatie was zijn piemel zo'n elf centimeter in rust en zestien centimeter in erectie. Na de operatie is dat nog zo'n vijf centimeter in rust en negen in erectie. De operatie vond zo'n anderhalf jaar geleden plaats, maar is nu pas bekend gemaakt door het ziekenhuis. "We hebben de techniek voor hem uitgevonden, want nergens stond beschreven hoe je dit het beste kon doen bij iemand met een normale penis."

'Penisvergroting vaker gevraagd'

Marlon Buncamper, plastisch chirurg in verschillende Amsterdamse ziekenhuizen en bestuurder bij de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, heeft zelf één keer een patiënt gehad die om een penisverkleining vroeg. "Voor zo ver ik weet is zo'n operatie in Nederland nog niet uitgevoerd."  De vraag of een penis ook vergroot kan worden, krijgt Buncamper regelmatig.

"Dat is technisch goed mogelijk. Soms is een operatie nodig, soms kan het ook met rekproducten." De piemel wordt dan alleen optisch wat langer gemaakt. "Door bijvoorbeeld wat vet weg te halen, lijkt een penis al verlengd." Alleen bij een operatie aan een micropenis, die in slappe toestand minder dan zes centimeter meet, worden de kosten vergoed.

Counseling soms genoeg

Bij iedere patiënt schat de plastisch chirurg in of de man een juiste motivatie heeft. Vaak wordt hij daarvoor ook naar een seksuoloog gestuurd. "Wanneer iemand bijvoorbeeld geplaagd is vanwege zijn lengte of van één vriendin heeft gehoord dat het geen mooi geslachtsdeel is, is counseling soms ook voldoende om die wens te verhelpen", legt Buncamper uit.

Aan zowel penisverkleiningen als –vergrotingen zitten namelijk risico's. Buncamper: "Zo'n operatie brengt veel teweeg. Je kan levenslang erectieproblemen krijgen of gevoelsverlies. Dat leg ik een patiënt dus ook voor en die mag dan zelf kiezen of hij er mee door wil gaan."

Geen gezond lichaam opereren

Volgens Buncamper opereren artsen liever geen gezonde lichamen "Als er geen medische reden is te opereren, wegen de risico's soms niet op tegen de baten van de ingreep." De Belg die de penisverkleining onderging heeft geen complicaties opgelopen en is na anderhalf jaar nog steeds tevreden over het resultaat, volgens zijn arts.

Gemiddelde penislengte in Nederland

  • De gemiddelde penis is slap zo'n 9,8 centimeter lang. Vrijwel alle mannen hebben penis van tussen de 6,5 en 11,5 centimeter in rust.
  • In erectie is de penis gemiddeld 14,8 centimeter. Variërend van 10,5 tot 16 centimeter en vaak een beetje scheef.
  • Er is sprake van een micropenis als het geslachtsdeel in slappe toestand minder dan 7 centimeter lang is. Dit komt bij 0,6 procent van de mannen voor. 

Bron: Rutger Kenniscentrum seksualiteit (via Seksualiteit.nl) en Centrum voor Urologie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore