Therapie

Hoofdband met geluidjes moet kinderen met autisme rustiger maken

22 november 2018 11:03 Aangepast: 22 november 2018 22:53
Rinske van der Noord en haar zoon Wietze (8) Beeld © Editie NL

Een nieuwe hoofdband moet ervoor zorgen dat het gedrag van kinderen met autisme verbetert. In de band zitten sensoren met geluiden die kinderen rustiger zouden maken. Mente Autisme, zoals de therapie heet, zou volgens Amerikaans onderzoek succesvol zijn en wordt sinds kort ook in Nederland gegeven.

Met de band wordt het brein van het kind gemeten en worden er signalen naar de hersenen verstuurd. "Je kunt het vergelijken met het trainen van dolfijnen, waarbij kunstjes worden geleerd met klikjes", zegt Roland Verment, therapeut bij Mente Nederland. "Als het brein rustig is en goed functioneert, wordt er een positief geluid afgegeven."

"Het brein van een autistisch kind is volledig ontregeld. We kunnen met deze band het hersenpatroon structureel aanpassen. Zo kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat kinderen minder boos en socialer zijn." De therapie zou succesvol zijn voor kinderen tot twaalf jaar.

Wietze zet 40 minuten voordat hij naar school gaat de hoofdband op Wietze zet 40 minuten voordat hij naar school gaat de hoofdband op

'Hij is echt vrolijker'

De achtjarige Wietze draagt de hoofdband nu vijf weken, als onderdeel van een proef in Nederland. Zijn moeder Rinske ziet een duidelijk resultaat. "We merken dat hij makkelijker te sturen is, dat hij minder boos en heftig is. En hij is echt vrolijker", zegt Rinske van der Noord tegen Editie NL.

Veertig minuten voordat Wietze naar school gaat, doet hij de band om. Dat is ook de tijd die nodig zou zijn om het gewenste effect te hebben. "De hoofdband geeft geluidjes van watervallen en vogels die fluiten. Nadat hij hem op heeft gehad stuitert hij door het huis. Op een positieve manier."

NVA: 'Eén onderzoek is niet genoeg'

De Nederlandse Vereniging voor Autisme is blij voor Wietze, maar is terughoudend. "Wij raden de therapie nog niet aan. Er is slechts één onderzoek naar gedaan en dat is niet genoeg", zegt woordvoerder Joli Luijckx. "Wat voor het ene kind werkt, kan een ander juist vervelend vinden."

Wietze heeft er geen probleem mee dat hij 's ochtends een programma van veertig minuten moet doorlopen. "Maar er zullen andere kinderen zijn die moeite hebben met opstaan en daar geen zin in hebben. Voor hen werkt de band niet."

2000 euro

Als de band een succes wordt, dan moet er volgens Wietze wel nog iets veranderen. "Hij zit niet erg lekker. De sensoren op het hoofd zijn een beetje hard. Dat went wel, maar het is niet prettig", vertelt zijn moeder. "En de batterijduur is beperkt."

De hoofdband is overigens niet goedkoop. Ouders moeten 2000 euro neerleggen voor de therapie. Omdat Wietze meedoet aan een proef is zijn hoofdband gratis. Hij gaat er dan ook mee door.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore