Beloning

Zwartrijders Almere krijgen een opgeladen OV-chipkaart en een lagere boete

20 november 2018 17:14 Aangepast: 20 november 2018 17:14
Beeld © Keolis

Vervoersmaatschappij Keolis gaat binnenkort een boetepakket geven aan buspassagiers die in Almere zwartrijden. In dat pakket zit onder andere een opgeladen OV-chipkaart waarmee tien ritten kunnen worden gemaakt.

Het bedrijf hoopt hiermee het aantal zwartrijders terug te dringen en een ritje met de bus veiliger maken voor passagiers en chauffeurs. "In Almere ervaren wij het hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt", zegt Chris Hogeveen van Keolis. "Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie."

Het bedrijf hoopt met het experiment dat zwartrijders zich niet weggejaagd voelen. "We willen ze juist behouden en laten betalen, net als dat je voor boodschappen betaalt."

Gewenst gedrag

Reizigers die aantoonbaar zwartrijden krijgen het boetepakket aangeboden door de controleurs. Daarin zit, naast een OV-chip, een kaart met informatie over het gewenste gedrag in het openbaar vervoer.

Ook hoeft de zwartrijder de boete van 50 euro niet te betalen. Alleen de prijs van het pakket, 37,50 euro, moet betaald worden. Als een zwartrijder binnen korte tijd weer gepakt wordt, dan wordt de normale boete alsnog opgelegd.

'Faciliteren van zwartrijders'

Op Twitter wordt er niet direct enthousiast gereageerd op het plan. VVD-fractievoorzitter Ellian schrijft: "Wat een onzin. Klinkt eerder als faciliteren van zwartrijders in plaats van handhaven." 

PVV-raadslid Boutkan vraagt zich gekscherend af onder wat voor steen de directie heeft gelegen. In overleg met de gemeente moet worden bepaald wanneer het experiment van start gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore