Sinterklaas

'Extreemrechtse pieten' liepen mee met intochten Sinterklaas: 'Dit is provocatie'

19 november 2018 17:02 Aangepast: 19 november 2018 18:40
Beeld © Facebook | Voorpost

Leden van Pegida en Voorpost hebben afgelopen weekend geïnfiltreerd in verschillende intochten van de Sint. Hierdoor zouden er volgens de Partij van de Arbeid (PvdA) gevaarlijke situaties zijn ontstaan.

Edwin Wagensveld, van Pegida Nederland, ontkent de deelname aan de intocht niet. "We hebben dit vorig jaar ook al in meerdere steden gedaan. Ik ken het demonstratierecht en ik weet heel goed wat wel en niet mag", zegt hij tegen Editie NL. "Dit gaan ze niet verbieden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Protesten rond intocht Sinterklaas lopen in diverse steden uit de hand

Volgens Wagensveld doet Pegida volgend jaar gewoon weer mee. "Ik moet het eerste filmpje van een agent die een Zwarte Piet uit de stoet in een busje stopt nog zien. Dit is een kinderfeest dus dat zullen ze niet doen. Dan gaan er pas rellen ontstaan."

'Het had een matpartij kunnen worden'

Co Engberts, van de PvdA in Rotterdam, spreekt cynisch van 'een gezellige boel'. "We hebben gasten van extreemrechtse organisaties gezien bij de intocht. Dit is provocatie."

De PvdA wil dat dit niet meer gebeurt. "Als tegenstanders ze hadden herkend, had het een matpartij kunnen worden. We moeten niet nog een keer zo'n risico willen nemen. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het gevaar van extreemrechts."

'Het recht om ons als Zwarte Piet te verkleden'

Voorpost, die in drie groepen van Zwarte Pieten meeliepen tijdens de intocht in Rotterdam, begrijpt de angst van de PvdA niet. "We hebben snoep uitgedeeld, we zijn op de foto gegaan met kinderen en we hebben plakplaatjes uitgedeeld met de boodschap dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Meer niet", zegt Micha van Voorpost.

Ondanks dat er plekken aangewezen waren om te protesteren, denkt hij dat de meeloop-actie van Voorpost en Pegida niet illegaal was. "Het is een publieke optocht. We hebben niet geprotesteerd. We hebben gebruik gemaakt van het recht om ons als Zwarte Piet te verkleden. Dat hebben we geweldloos gedaan."

'We moeten het volksfeest behouden'

De Partij van de Arbeid in Rotterdam wil donderdag in de gemeenteraad vragen stellen over de intocht van de Sint. Voorpost wacht de uitkomst af en zal de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. "Als er een boete komt, dan betalen we die. Zolang Zwarte Piet maar zwart blijft."

Net als Pegida denkt Voorpost niet aan stoppen. "Zolang wij Zwarte Piet willen promoten, zullen we ons verkleden als Zwarte Piet. We moeten het volksfeest behouden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore