Ga naar de inhoud
Goede bacteriën

Nieuw onderzoek: aflikken van de speen maakt kind gezonder

Beeld © iStock

Speen in de mond, speen op grond, dus diezelfde speen zo snel mogelijk onder de kraan. Toch? Wil je je kind écht beschermen dan maak je het speentje schoon in je eigen mond. Op die manier worden namelijk onschuldige mondbacteriën overgedragen waardoor het afweersysteem van je kind beter wordt afgesteld.

Afgelopen vrijdag presenteerden Amerikaanse onderzoekers op een congres van het American College of Allergy, Asthma and Immunology de resultaten van een studie onder 74 moeders en hun baby’s. De groep kinderen waarvan de moeders het speentje met de mond schoonmaakten, had minder van de immuunstof IgE in hun bloed dan de kinderen van de moeders die spenen uitkookten of onder de kraan hielden.

Hoe minder van deze stof, hoe beter je lichaam een onderscheid kan maken tussen goede en slechte bacteriën. Conclusie: door je speen af te likken, wordt je kind gezonder. 

Lui immuunsysteem

Jasper Buikx, microbioloog van wetenschapsmuseum Micropia, is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek uit Seattle. "De afgelopen eeuw zijn we steeds schoner geworden. We zijn veel zeep en antibiotica gaan gebruiken. Door deze grote hygiëne is ons immuunsysteem lui geworden. Het gevolg van dit luie immuunsysteem is dat ons lichaam op steeds meer gaat reageren. Op gluten, op pollen, noem maar op."

Een likje meer of minder aan de speen van je kind, kan dus echt geen kwaad. Sterker nog, het is waarschijnlijk gezonder. Buikx: "Wees gewoon iets minder schoon. Dat heeft echt effect op je gezondheid. Je denkt dat je goed bezig bent als je lekker aan het Dettol-len bent, maar dat is het dus niet. Lik aan de speen van je kind en laat hen die zandtaartjes gewoon wél opeten."

'Niet te spastisch'

Ook Tamana Zamani, verloskundige van het Geboortecentrum Amsterdam, vindt dat ouders 'niet te spastisch' moeten doen en raadt ouders aan het speentje zelf schoon te likken. "Je eigen bacteriën zijn het beste. Kinderen moeten een beetje worden blootgesteld. Maar voor de duidelijkheid: het gaat dus wel om de ouders, niet om andere mensen."

Wel waarschuwt Zamani zwangere vrouwen die al een kindje hebben. "In dat geval mag je de speen niet schoon likken. Het kindje in je buik kan dan ziek worden. Ze kunnen hele heftige infecties en complicaties krijgen."

Gaatjes in kindergebit

De Amerikaanse onderzoekers komen overigens nog niet met een dwingend advies tot het aflikken van de speen. Daarvoor moet er ook nog meer onderzoek worden gedaan naar de mondbacteriën van ouders die eventueel gaatjes in de kindergebitten zouden kunnen veroorzaken. 

Bekijk hier de video:

02:34