Ga naar de inhoud
Vondst

Blikgroenten na 75 jaar nog eetbaar? 'Je wordt er niet ziek van'

De vondst van Rutger Goeting en Jessica Bergsma Beeld © Eigen Foto

Een Nijmeegs stel vond vorige week tijdens een verbouwing een aantal conservenblikken uit de Tweede Wereldoorlog in een nis boven het raam. De blikken waren nog dicht en etiketten nog intact. Maar kun je de inhoud van een blik na 75 jaar nog eten? "Het zal muf smaken."

De potten jam en blikken havermout, asperges en boontjes komen waarschijnlijk uit 1944. De toenmalige bewoners van het huis in Nijmegen verstopten het voedsel waarschijnlijk als noodvoorraad.

Nijmeegs
75 jaar oud
Nijmeegs stel doet unieke vondst: boontjes, asperges en havermout in blik uit WOII

Maar hoe ziet ingeblikt voedsel er na 75 jaar uit? Vinders Rutger Goeting en Jessica Bergsma konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en maakten een blik open. "We hebben in één blik een gaatje gemaakt. Het blik met havermout en melkpoeder waaraan je alleen nog water hoeft toe te voegen. De inhoud was nog helemaal droog, bijzonder he?", zegt Bergsma tegen Editie NL.

Is het nog te eten?

Er is dus niks met de inhoud gebeurd. Maar kan je het nog eten na al die jaren? "Ja", zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. "Ik denk dat de inhoud van deze blikken na 75 nog te eten zijn. Je wordt niet ziek. Maar het is ook niet smakelijk. Het zal muf smaken."

De inhoud blijft goed omdat het luchtdicht is verpakt en daarna wordt verhit. "Het blijft goed omdat alle bacteriën tijdens het inblikken gedood zijn door het te verhitten en daarna is het luchtdicht gemaakt. Dus dan komt er ook niets levends in dat het kan laten verrotten."

'Kijken en ruiken'

Je kunt blikvoer dat flink over de datum is dus nog gewoon eten. "Je moet gewoon even kijken en ruiken en dan kan je wel inschatten of het nog goed is." Schadelijk is het in ieder geval niet.

Bekijk de video hier:

02:33