Witte wereld

Vanaf woensdag mogelijk sneeuw: 'Ook daarna blijft het koud'

16 november 2018 16:28 Aangepast: 16 november 2018 17:47
Archieffoto Beeld © ANP

Na een hete zomer en een tot nu toe zachte herfst, lijkt de winter vroeg te beginnen dit jaar: het wordt een stuk kouder en wie weet vallen volgende week de eerste vlokken sneeuw.

Langzaamaan komt er koudere lucht ons land binnen. "Dat is vandaag al begonnen met een wind uit het oostnoordoosten", vertelt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. "Ondanks dat de zon de hele tijd schijnt, voelt het door de wind een stuk kouder. Iedereen die naar de sinterklaasintocht gaat kijken, moet zich warm aankleden."

Uit de wind en in het zonnetje is het dan nog goed te doen, maar in de loop van zondag neemt de bewolking toe en volgende week is er steeds minder ruimte voor de zon. "De wind blijft uit het noordoosten waaien en de temperaturen gaan steeds verder omlaag. Woensdag wordt het slechts een graad of drie."

Een witte wereld op donderdag

In de nachten gaat het licht vriezen en vanaf woensdag neemt de kans op neerslag toe. "Als die neerslag overdag valt, dan zal het gewoon regen zijn. Maar als het in de nacht of 's ochtends vroeg komt, dan kan het lokaal een beetje wit worden", zegt Middendorp. Om enorme hoeveelheden sneeuw gaat het niet.

"In het oosten en zuidoosten is de kans op een witte wereld het grootst. Mensen die donderdagochtend hun gordijnen open doen zouden een witte wereld kunnen zien."

Voortekenen voor de winter

In de dagen daarna neemt de kans op neerslag af, maar blijft het koud. "Het zachte weer van de afgelopen tijd is echt voorbij. Tot het einde van de maand heeft ons land te maken met koude lucht."

Betekent dit dat we, na een hete zomer, een strenge winter krijgen? "Daar kan ik echt heel weinig over zeggen. We kunnen twee weken vooruit kijken. Verder niet. Laten we hopen op veel sneeuw in december en een lange vorstperiode in januari. Dan kunnen we ook nog schaatsen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore