Verstopt

Nijmeegs stel doet unieke vondst: boontjes, asperges en havermout in blik uit WOII

16 november 2018 16:23 Aangepast: 16 november 2018 16:36
Deze voedselvoorraad stamt waarschijnlijk uit 1944 Beeld © Rutger Goetink

Tientallen blikken en potten met boontjes, havermout en asperges die zorgvuldig zijn verzameld als voedselvoorraad in de Tweede Wereldoorlog. Rutger Goeting stuitte er nu, zo'n 75 jaar later, op in zijn eigen huis in Nijmegen tijdens een verbouwing. "We hebben één blik opengemaakt. De inhoud was nog helemaal droog."

Drie jaar geleden kochten Rutger Goeting en Jessica Bergsma een huis uit 1938 in Nijmegen. De afgelopen drie jaar is Rutger hun woning in fases aan het verbouwen. Een tijd geleden was de middenverdieping aan de beurt. En zo ook drie ruimtes boven de ramen waar vroeger achter brede houten planken ouderwetse rolluiken zouden hebben gezeten.

"Maar er zat iets heel anders verstopt", zegt Bergsma tegen Editie NL. "Mijn man kwam tijdens het klussen aan die ruimtes ineens een enorme hoeveelheid oude blikken tegen. Hij vertelde het meteen toen ik thuiskwam van mijn werk die dag. Mijn eerste reactie was: 'Oh gadver, wat moeten we ermee?' Maar Rutger was meteen enthousiast. Hij had meteen door dat dit een bijzondere vondst was."

Eén gaatje in een blik

De potten met jam, blikken asperges, koekjes, boontjes en havermout zijn zeer waarschijnlijk door de oorspronkelijke bewoners, de familie Van Berne, tijdens de Tweede Wereldoorlog als noodvoorraad verstopt. "We hebben in één blik een gaatje gemaakt. Het blik met havermout en melkpoeder waar je alleen nog water aan hoeft toe te voegen. De inhoud was nog helemaal droog, bijzonder he?", zegt Bergsma.  

Hoewel Bergsma toegeeft 'behoorlijk nieuwsgierig aangelegd' te zijn, hebben zij en haar man Rutger tot nu toe de neiging kunnen weerstaan om de andere blikken en potten open te maken. "We proberen het nu even zo te laten zoals we het hebben gevonden. Het is zo oud, we zijn bang dat we ze anders kapot maken", zegt Bergsma.

Staan op springen

Volgens Wiel Lenders, directeur van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, na een belletje van Goeting meteen de vondst is komen bekijken, staan een aantal van de blikken 'onder hoogspanning'. "Sommige blikken staan echt op springen dus daar kunnen we ook maar beter van afblijven. Ook staat er een blik Verkade-koekjes tussen, dat met pleisters is dichtgemaakt", zegt Bergsma.

Volgens directeur Lenders, die binnenkort de potten en blikken meeneemt om ze tentoon te stellen in zijn museum, is de vondst heel bijzonder. Het voedsel uit die tijd dat normaal gesproken wordt gevonden zijn meestal militaire blikken die werden gedropt. Voedsel afkomstig uit een gewone winkel, is volgens hem veel zeldzamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`