Nog lang & gelukkig

Eerste hulp bij huwelijksaanzoeken: 'Vaak wordt dé vraag aan de keukentafel gesteld'

16 november 2018 11:48 Aangepast: 16 november 2018 18:41
'Vaak is een vrouw tevreden over de ring, minder over het aanzoek' Beeld © iStock

Je hebt de vrouw of man van je dromen ontmoet en je weet dan ook zeker dat je met hem/haar wil trouwen. Alleen, je hebt werkelijk geen idee hoe je je partner ten huwelijk moet vragen. Dan kun je vanaf nu de hulp inschakelen van de eerste 'aanzoeksplanner' van Nederland. "Vrouwen zijn toch vaak wat teleurgesteld."

Alice Sunderland, juwelenontwerpster en voormalig musicalactrice, kwam de afgelopen jaren bij het ontwerpen van verlovingsringen heel wat mannen tegen die werkelijk geen idee hadden hoe ze hun geliefde ten huwelijk gingen vragen. "Vaak kiezen mannen toch voor een aanzoek tijdens een dinertje of zelfs tussendoor aan de keukentafel", zegt Sunderland tegen Editie NL.

Aanzoek met ring

Volgens Sunderland was de gevraagde vrouw vaak zeer te spreken over de verlovingsring, maar veel minder over het aanzoek. "Ze waren toch wat teleurgesteld", zegt Sunderland. "Toen heb ik deze service bedacht van aanzoekpakketten. We bedenken samen een aanzoek dat binnen het budget ligt, altijd in combinatie met een ring die ik voor hen ontwerp."

In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, zijn proposal planners al bijna net zo normaal als het inhuren van een wedding planner voor de grote dag. In ons land is Sunderland de eerste die deze service aanbiedt. "Ik maak een paar aanzoeksvoorstellen. Wat voor type partner is het? Ik heb laatst een aanzoek tijdens een ballonvlucht georganiseerd, maar niet iedereen houdt van vliegen."

Groots en feestelijk ritueel

Volgens Ruut Veenhoven, socioloog van de Erasmus Universiteit, passen 'grootse en feestelijke aanzoeken' goed in deze tijd. "Het huwelijk wordt een steeds romantischer idee. Vroeger ging je pas samenwonen na het trouwen. Nu leef je al samen voor de lol en kun je jezelf meestal prima bedruipen. Het huwelijk is niet meer noodzakelijk dus organiseer je er nu een ritueel omheen. En dat kan niet groots en feestelijk genoeg zijn."

Ook de 30-jarige Bart (niet zijn echte naam) wil niet alleen de bruiloft maar ook het aanzoek groots aanpakken. Hij is al 13 jaar samen met zijn vriendin en wil haar dit jaar met Oud & Nieuw ten huwelijk vragen. Alleen heeft hij nog geen idee hoe hij dit gaat aanpakken. "Ik weet alleen dat ik in ieder geval op één knie ga. Maar verder twijfel ik er zelfs nog over of ik het precies om 12 uur ga vragen of voor 12 uur", zegt Bart tegen EditieNL.

Pak uit!

Bart verwacht dat zijn vriendin heel graag 'iets speciaals' wil. Volgens Sunderland is Barts vriendin daarin geen uitzondering. "Een vrouw staat er heel anders in dan de man. Voor een vrouw is het vaak hét moment, de man doet het soms meer omdat zij het wil. Ik zeg altijd: pak uit! Want dit moment wordt nog eindeloos aangehaald."

Trouwen 

We trouwen steeds minder vaak. Vorig jaar werden er 65 duizend huwelijken voltrokken in Nederland. Twintig jaar geleden gebeurde dat nog 85 duizend keer. Mannen zijn gemiddeld 34 jaar bij hun eerste huwelijk. Vrouwen zijn er iets eerder bij, zij stappen op gemiddeld hun 31ste in het huwelijksbootje.

Bron: CBS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`