Ga naar de inhoud
Kindermisbruik

Pedofielen ook te vinden op Playstation: 'Digitale kinderlokkers zijn overal!'

Beeld © iStock

Een kinderlokker van 34 heeft twee jongens van acht jaar misbruikt, nadat hij met ze was gaan chatten via de Playstation. De man deed zich voor als 17-jarige en lokte de jongens zo in de val. Volgens deskundigen was het wachten hierop. Is het nog wel veilig voor kinderen op de PlayStation?

"Alles wat online is, kan gevaarlijk zijn. Digitale kinderlokkers zijn overal, dat is een feit," zet de directeur van Nationale Academie voor Media en Maatschappij, Bamber Delver. 

Ben bewust van de gevaren

Deze zaak verbaast hem daarom ook niet. "Laten we voorop stellen dat het überhaupt verschrikkelijk is dat dit gebeurt. Maar als ouder moet je bewust zijn van de gevaren van online gamen en daar je kind op voorbereiden", vindt Delver. 

"Door je kinderen online te laten gamen, sluit je ze als het ware aan op de 'grote mensenwereld'. De consequentie daarvan is dat je ze ook moet vertellen over de gevaren in die wereld." Delver begrijpt dat dat voor ouders lastig is. Je wil je kind nog niet te veel besmetten met angst voor gevaren. "Het is een bittere pil, maar het is wel de realiteit van nu."

'Houd je kind in de gaten'

Delver adviseert om op een realistische, maar rustige manier uit te leggen dat er volwassenen zijn die zich voordoen als kinderen, en dat zij dus liegen. "Leer je kind dat ze daarom nooit zomaar en alleen met een virtueel kindje mogen afspreken, maar dat de ouders erbij moeten zijn. Dat is hetzelfde als dat aan ons vroeger werd verteld dat we niet met mensen mee moesten lopen die zeiden dat ze een lekker snoepje voor ons hadden. Nu gebruiken ze eigenlijk virtuele snoepjes."

En het belangrijkste volgens Delver is: "Houd je kind een beetje in de gaten. Zorg dat je op de hoogte bent van wat ze uitspoken online en kijk af en toe gezellig mee."

Eis

Gisteren was de rechtszitting van de bovengenoemde zaak. "Een man die ongelooflijk veel tijd en energie heeft gestoken in het lokken van kinderen om zijn seksuele behoeften te bevredigen", zo omschreef Officier van Justitie Wineke Wichren de verdachte.

Hij deed zich voor als een jongen van 17 jaar en vroeg de achtjarige om naaktfoto's. Die kreeg hij van ze. Uiteindelijk kwam het ook tot een ontmoeting. Daarover zegt het slachtoffertje in zijn verklaring dat er 'iets in zijn billen was gestopt'. 

De eis is vier jaar celstraf plus TBS voor het misbruik en bezit van kinderporno.