Ongezond

Verbod op freak shakes: 'Duizend calorieën in een milkshake? Dat is je lijf niet gewend'

13 november 2018 16:50 Aangepast: 13 november 2018 18:40
Beeld © iStock

Ze zijn zoet, vrolijk en heel erg 'instagramable', maar volgens Britse experts zijn zogenaamde freak shakes vooral heel slecht. Ze willen dat de opgeleukte milkshakes verboden worden. Nederlandse wetenschappers zijn milder: "Vraag je vooral af of je dit wel moet willen eten."

De ingrediënten: ijs, room, een donut, slagroom en heel veel snoep. Klinkt niet gezond en daarom wil de Britse organisatie Action on Sugar dat er een verbod komt op milkshakes met meer dan 300 calorieën. De freak shakes vallen daar ook onder. In Nederland staan ze bij verschillende restaurants en lunchzaken op de kaart.

Bij de vestigingen van Corner Bakery zijn verschillende freak shakes te krijgen die zo'n duizend calorieën bevatten. Op dit moment loopt de variant met pepernoten erg goed. "Het zijn eigenlijk leuk aangeklede milkshakes", vertelt eigenaar Gerard Terwey. Hij zag de freak shake tien jaar geleden al in Thailand en nam die inspiratie mee naar Nederland. "Het past bij de andere fotogenieke en instagramwaardige gerechten die we verkopen."

Een foto en een hapje

Terwey heeft twee soorten klanten. "De gasten die een freak shake bestellen om er een foto van te maken en de gasten voor wie het een guilty pleasure is. De eerste groep neemt een paar happen, de tweede eet 'm helemaal op." Dat laatste is best een prestatie.

"We zijn dat helemaal niet gewend", legt voedingswetenschapper Alie de Boer van Maastricht University uit. "Normaal eten we drie tot zes keer per dag, maar met deze shake krijgt je lichaam de helft van het aantal calorieën dat je per dag eet binnen. Dan krijg je een seintje van je maag: stop, ik zit vol."

'Veel van alles'

De Boer schrikt vooral van wat er in de shakes zit. "Het zijn veel calorieën, veel vet, veel suiker. Veel van alles en heel weinig voedingswaarden." Behalve energie zit er weinig in. "Er lijken geen vitaminen of mineralen in te zitten en het duurt meer dan 24 uur voor je lijf al die lege calorieën weer verteerd heeft."

Terwey ontkent dat niet. "Het is een suikerbom, maar je mag jezelf af en toe best verwennen." Een verbod zoals in Groot-Brittannië wordt voorgesteld, is volgens hem onzin. Ook De Boer vindt dat niet nodig. "Een verbod is meteen heel heftig, maar je moet je afvragen of je dit moet willen eten. Je krijgt lege calorieën binnen en geen voedingswaarden. Neem het zeker niet elke dag."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore