Ga naar de inhoud
Verdriet

Hond wacht drie maanden op baasje: 'Dieren rouwen, laat ze afscheid nemen'

Een beeld uit de video van de hond die op zijn baasje wacht Beeld © Youtube.com/PearVideo

Een filmpje van een rouwende hond die al bijna drie maanden op zijn overleden baasje wacht, steelt de harten van miljoenen mensen. 'Honden zijn een onderdeel van een gezin. Als iemand wegvalt is het goed denkbaar dat ook zij daar om rouwen', zegt gedragspsycholoog Nienke Endenburg. 'Ze moeten afscheid kunnen nemen."

Volgens het Chinese Pear Video kwam het baasje van de hond in augustus om het leven bij een verkeersongeluk op een drukke weg in de stad Hothot in het Noorden van China. De hond zit sindsdien trouw langs de kant van de weg en vertrekt niet. Taxichauffeurs laten weten dat het dier af en toe wat eten krijgt, maar niet meegenomen wil worden.

De jonge hond is niet de eerste viervoeter die lijkt te rouwen om een overleden baasje. Zo'n honderd jaar geleden wachtte de Japanse Akita Hachiko elke dag bij een treinstation in Tokio tot zijn baasje terugkwam van zijn werk. Ook na het overlijden van de man. Dat hield hij negen jaar vol. Hachiko heeft inmiddels een standbeeld in Tokio en hij was de inspiratie voor de film Hachi: A Dog's Tale die in 2009 uitkwam.

Chimpansees en olifanten

Of Hachi en de Chinese hond die nu langs de kant van de weg zit echt verdriet hebben en rouwen om het overlijden van hun baasje is niet met zekerheid te zeggen, maar volgens onderzoekster Nienke Endenburg, ook niet ondenkbaar.

Bij chimpansees en olifanten is wetenschappelijk aangetoond dat zij rouwen om overleden soortgenoten. "Ze proberen het dode dier dan in beweging te krijgen of weer op de poten te zetten. Of ze hetzelfde voelen als mensen weten we niet, maar het lijkt dan toch echt op afscheid nemen", legt Endenburg, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar de relatie tussen mensen en dieren, uit. "Ook bij andere dieren denken baasjes vaak dat gedrag te zien."

Sociale dieren

Dat honden ook op hun overleden baasje blijven wachten, vindt de onderzoekster niet gek. "Het zijn sociale dieren, net als wij. Baasjes vormen een gezin met hun hond. Het is goed voor te stellen dat ze dat baasje uit hun groep dan gaan missen en zoeken."

Ook Nederlandse huisdieren lijken soms verdriet te hebben om het overlijden van een baasje of huisgenoten. Het Nederlandstalige DogAngels Rescue zocht eerder dit jaar een nieuw huis voor Deense Dog Sam. Na het overlijden van zijn eigenaar was de hond zo verdrietig, dat de dierenarts aanraadde snel een nieuwe familie voor hem te zoeken. En de Dierenambulance Den Helder–Hollands Kroon berichtte deze zomer over een kat die duidelijk afscheid nam van een overleden hond.

'Laat huisdier afscheid nemen'

Volgens onderzoekster Endenburg is het daarom goed om, als dat mogelijk is, ook dieren afscheid te laten nemen van een stervend baasje of van elkaar. "Laat ze erbij zijn, laat ze kijken en snuffelen. Misschien wordt het dan duidelijker voor een huisdier dat iets of iemand er niet meer is."