Opvoeding

Kind 5 jaar lang aan de borst? 'Het is een fijn moment samen met mijn kind'

12 november 2018 16:15 Aangepast: 14 november 2018 13:54
Esmerel en haar dochtertje Beeld © Eigen Foto

De Britse Sharon Spink stopte na 9 jaar met het geven van borstvoeding aan haar dochter. Dat lijkt uitzonderlijk maar niets is minder waar. Ook in ons land zijn er genoeg moeders die lang doorgaan met borstvoeding.

Esmerel Grasman (38) geeft dochtertje Mena van 5 nog elke avond de borst. "Mijn dochter geniet er zó van", zegt ze tegen Editie NL. "Het is rustgevend, en de intimiteit is erg fijn."

Miniatuurvoorbeeld
Borstvoeding

Teveel nadruk op borstvoeding na geboorte baby: 'Mijn zoontje raakte ondervoed'

Voor Esmerel was het een bewuste keuze om borstvoeding te gaan geven. Ze wilde in ieder geval een jaar doorgaan. "Daarna had ik zoiets van: zolang zij er behoefte aan heeft en het voor mij oké is, dan houd ik het vol." Dat is nu inmiddels vijf jaar.

'Er komt geen voeding meer uit'

Inmiddels is het voeden voor Esmerel zelf geen noodzaak meer. En er komt ook geen voeding meer uit haar borst omdat ze een borstontsteking heeft gehad en nog maar één keer per dag voedt. Daarom hoeft ze er voor haarzelf ook niet eindeloos mee door te gaan.

"Ik denk er wel af en toe aan om te stoppen. Ik wil niet dat mijn dochter te afhankelijk van me wordt." Dat is volgens Esmerel nu nog niet het geval. Ook haar man is het daar mee eens. "Al heeft hij ook wel eens momenten gehad dat hij zei 'ik wil die borst weer terug'.  

Al 7 jaar aan de borst

Ook Diana Wittendorp (41) geeft haar kinderen al jaren de borst. Ze heeft drie kinderen waarvan er twee nu nog borstvoeding krijgen. "Met mijn oudste dochter ben ik na ruim vijf jaar gestopt met borstvoeding geven. Ze wilde het niet meer. Mijn zoontje van zeven en mijn dochtertje van drie geef ik wel nog elke dag de borst."

De zoon van Diana aan de borst De zoon van Diana aan de borst

Diana is docent biologie aan een hogeschool. Vanuit haar werk is ze erg geïnteresseerd in de wetenschap achter borstvoeding. "Ik heb er veel studies over gelezen, en als je kijkt naar hoe onze naaste primaten het doen, dan ligt de natuurlijke grens voor de mens ergens tussen de twee en de zeven jaar."

Positieve reacties

Uit haar omgeving krijgt Diana eigenlijk alleen maar positieve reacties. "Mijn zoontje krijgt zwemles, en dan zit ik met mijn dochtertje langs de kant en dan voed ik haar weleens. Dan komen er vaak moeders naar me toe die zeggen dat ze ook wel langer door hadden willen gaan met borstvoeding."

Voorlopig gaat ze er zelf ook gewoon mee door. "Ik heb nog geen reden gehad om te stoppen. Mijn kinderen vinden het fijn en ik vind het fijn. Het is een beetje een 'way of life' geworden. Maar als mijn kinderen willen stoppen dan stoppen we er mee."

Diana voedt haar dochtertje in het openbaar Diana voedt haar dochtertje in het openbaar

Twee boterhammen extra

Diana's man staat er ook achter. "Soms vraagt hij zich wel eens af of ik het lichamelijk wel volhoud. Maar dat gaat prima. Ik maak niet meer zo heel veel melk dus als ik twee boterhammen met kaas extra eet dan heb ik die energie er wel weer bij."

Wat zegt het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum adviseert om borstvoeding te geven tot en met 6 maanden oud. Daarna kan je een overgangsperiode aanhouden tot het kind 1 jaar oud is. In die periode kan langzaam de borstvoeding plaats maken voor gewoon voedsel.

Moedermelk kan prima een onderdeel zijn van een voedingspatroon van een kind ouder dan 1 jaar, zolang moeder en kind dat willen. De voedingstoffen die in moedermelk zitten kan een kind ook uit andere voedingsmiddelen halen. Van de beschermende stoffen in moedermelk weten we dat ze vooral voordelen bieden als je de eerste 6 maanden borstvoeding geeft.   

Lees hier meer over het borstvoedingsadvies van het voedingscentrum. Hier vind je informatie van de WHO over borstvoeding.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`