Relaties

'We zijn zwanger': koppels die in de 'wij'-vorm praten zijn gelukkiger

12 november 2018 11:52 Aangepast: 12 november 2018 14:14
Archieffoto Beeld © iStock

'Wij houden van rode wijn', 'wij zijn zwanger' en 'wij zijn zo lekker gek': sommige mensen lijken, zodra ze in relatie terechtkomen, samen te smelten tot één persoon. Een opmerkelijk fenomeen, maar volgens nieuw onderzoek maakt dat 'wij-en' en 'ons-en' wel gelukkig.

Je kent het wel: je vraagt een vriendin wat haar plannen zijn voor aankomende zaterdag en haar antwoord is: 'oh, we zijn dan heel druk'. Het lijkt vrij onnodig om in meervoud op deze vraag te antwoorden en velen vinden dit dan ook behoorlijk irritant. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat dit een teken is van een stabiele, goede relatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hun zijn zeg maar supervegan': waarom vinden we sommige woorden zo irritant?

Onderzoekers van de Californië Riverside Universiteit zijn erachter gekomen dat koppels die 'wij' gebruiken, een gelukkigere en gezondere relatie hebben. Het gebruik van 'we' en 'wij' zou een teken zijn van positiviteit en wederzijdse afhankelijkheid.

Samen beslissingen maken

Wanneer jij of jouw partner in de wij-vorm praat, zou dit ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt. Dit zorgt ervoor dat je meer het gevoel hebt dat je samen beslissingen maakt; iets dat belangrijk is in een lange relatie.

De onderzoekers maken wel een kanttekening bij hun bevindingen. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat stelletjes die al gelukkig zijn, vaker 'wij' gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore