Slechtziend

Blinden kunnen filmpjes 'kijken' dankzij nieuwe verteltool: 'We zijn megatrots'

12 november 2018 11:16 Aangepast: 12 november 2018 18:43
Sylvana Betist is enthousiast over scribit Beeld © Editie NL

YouTube-filmpjes of het nieuws kijken is voor veel mensen dagelijkse kost. Maar voor blinden en slechtzienden is dat lang niet altijd leuk. Ze horen wel wat er wordt gezegd, maar soms gebeuren er dingen die je echt moet zien. Met een nieuwe tool kunnen deze mensen horen wat anderen zien.

Sylvana Betist is aan één oog blind en ziet met het andere oog nog maar voor vier procent. En dat is lastig als ze tv kijkt. "Hoeveel ik van een programma meekrijg, verschilt of er Nederlands of Engels wordt gesproken. Het is moeilijk om stemmen te herkennen en ik heb vaak niet door wat er gebeurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blinde Ferry monteert en filmt zijn eigen vlogs: 'Ik focus me heel erg op geluid'

Sylvana zit dichterbij de televisie dan anderen, maar wat de rest gewoon kan zien, krijgt Sylvana niet mee. "Bij sommige programma's is er al audiodescriptie, waarbij een stem situaties vertaald. Maar vaak is dat te veel moeite. Ook apparaten die ondertiteling kunnen voorlezen, werken vaak niet goed", zegt Sylvana.

'Megatrots'

Volgens Vereniging Bartiméus Sonneheerdt is het heel belangrijk dat iedereen kan 'kijken' wat hij of zij wil kijken. Speciaal daarom lanceert de vereniging, in samenwerking met KPN Mooiste Contact Fonds, de tool scribit, waarmee mensen met een visuele beperking ook kunnen genieten van YouTube-video's.

Met de tool kunnen blinden en slechtzienden een filmpje insturen, dat ze graag zouden willen 'zien'. Vervolgens kan een vrijwilliger zich aanmelden om zo'n filmpje te omschrijven. "We zijn de eerste ter wereld die zoiets aanbieden en we zijn er megatrots op", zegt Ingrid den Hertog tegen Editie NL.

'Het klinkt heel interessant'

"Iedereen heeft het tegenwoordig over hilarische video's op YouTube. Maar blinden en slechtzienden missen vaak de de clou van het verhaal. Het beeld zegt alles", vertelt Den Hertog. 

Sylvana is enthousiast over het idee van scribit. "Het klinkt heel interessant. Zeker bij de korte filmpjes die ik graag zou willen zien, zoals stukjes uit RTL Late Night. Het geeft net iets extra's, waardoor ik het begrijp. Dat is te gek." Dinsdagochtend gaat de testversie van scribit online. Beschrijvers en gebruikers kunnen de tool kosteloos gebruiken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van