Pietendiscussie

Tegenstanders Zwarte Piet blokkeren toegang Mediapark in Hilversum

12 november 2018 09:38 Aangepast: 12 november 2018 10:36
De demonstranten op de loopbrug naar het Mediapark Beeld © De NTR komt niet over de brug

Journalisten die op het Mediapark in Hilversum werken, moesten vanmorgen via een omweg naar hun werk. Tegenstanders van Zwarte Piet blokkeerden de traverse tussen het treinstation en het Mediapark.

De demonstranten hebben de uitgangen van de loopbrug geblokkeerd. "De NTR komt niet over de brug", schrijven ze in een flyer. "Al jarenlang protesteren steeds meer mensen tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Ze eisen verwijdering van die karikatuur, juist ook uit het beeldbepalende Sinterklaasjournaal."

Vanavond is de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal te zien op televisie. Volgens de actiegroep houdt het programma nog altijd te veel vast aan het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet. "Heel even dachten we dit jaar dat het eindelijk zo ver was. Maar algauw 'nuanceerde' de NTR de berichtgeving en blijven blackface-Pieten toch weer onderdeel van het Sinterklaasjournaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De allerkleinsten kunnen weer kijken naar het Sinterklaasjournaal

Protest voorbij

De betogers adviseren mensen een alternatieve route te nemen, waardoor ze tien minuten langer onderweg zijn. Maar omdat die route ook werd geblokkeerd, zagen velen zich genoodzaakt via geparkeerde fietsen over het hek te klimmen.

De actievoerders hadden aangekondigd dat het protest een uur zou duren en de groep heeft het protest inmiddels, vrijwillig, beëindigd. Een van de actieleden zegt 'trots te zijn dat de groep, ondanks machtsvertoon en geweld, stand heeft gehouden'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore