Restaurants

Michelinster of toch liever niet? 'Het is een blok aan mijn been'

09 november 2018 16:40 Aangepast: 09 november 2018 18:40
Beeld © Jan Gaastra

Nederland telt steeds meer restaurants met een Michelinster. De droom van iedere chef, zou je denken? Inderdaad veel chefs gaan door het vuur voor zo'n ster, maar sommigen willen er juist van af. Is de druk van een ster te zwaar?

Het tweede seizoen van de serie Nieuwe Garde komt 23 november op Videoland. Hierin worden jonge chefs gevolgd op hun weg naar de top. Ook Marleen Brouwer van restaurant Loohoeve vecht voor die felbegeerde Michelinster. "Het is ons doel. We hebben een goed team, onze gerechten zijn in balans; het is tijd nu", vertelt ze aan Editie NL. "Het is net als topsport, dan ga je toch ook altijd voor die gouden medaille?"

Dagelijkse race

Jan Gaastra denkt daar inmiddels anders over. Hij kreeg in 1999 al een ster, en voelt sindsdien de hete adem van Michelin in zijn nek. "Mensen komen altijd met een bepaalde verwachting binnen. En daarnaast is een ster behouden alles behalve makkelijk, en dat wordt wel van je verwacht", vertelt Gaastra aan Editie NL. "Het is een dagelijkse race die veel druk met zich mee brengt."

Daarom besloot Gaastra vrijwillig zijn ster in te leveren. "Er valt echt een last van mijn schouders. Aan het restaurant en de kwaliteit van het eten verandert niets", vertelt de kok. "En dat weten onze gasten ook. Ik blijf gewoon lekker koken, maar dan zonder de druk van Michelin."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore