Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright Day 2018

Game-YouTuber Royalistiq trekt volle zalen met live Fortnite

09 november 2018 11:27 Aangepast: 12 november 2018 13:15
Royalistiq

Je hebt niet zelf de controller in de hand, maar je kijkt naar iemand op het podium die de videogame speelt. De Nederlandse game-YouTuber Royalistiq is een van de grote namen op het techfestival Bright Day. Maar wat vinden jongeren toch zo leuk aan kijken naar een live-gamende YouTuber?

Roy, beter bekend als Royalistiq, tikt bijna de 600 duizend abonnees op YouTube aan. Jongeren kijken massaal naar zijn video's waarin hij allerlei populaire videogames speelt, zo heeft hij per maand bijna 12 miljoen kijkers. 

12 duizend kijkers op livestream

Maar tegenwoordig kun je dus zelfs live je favoriete YouTuber aanschouwen. Bijvoorbeeld tijdens het techfestival Bright Day op 24 en 25 november. Roy zal hier, in een zaal vol met honderden jonge fans, Fortnite gaan spelen. En dat belooft een succes te worden.

Afgelopen september organiseerde Royalistiq namelijk (als eerste in zijn soort) zijn eigen succesvolle live game-event genaamd Royalistiq LIVE. "Ik ben drie jaar begonnen met video's en daarna met livestreams op YouTube", vertelt Roy. "Ik merkte dat ik tijdens een livestream ongeveer 12 duizend kijkers had, en dacht: hoe vet zou het zijn om die mensen in real life te laten mee kijken naar hoe ik game? Daarom besloten we een theaterzaal af te huren." Binnen een uur was het live evenement uitverkocht. 

Interactie met publiek 

Tijdens zo'n evenement geeft Roy tips en commentaar tijdens het spelen. Hij kiest steeds iemand uit zijn jonge publiek om het tegen hem op te nemen. En dat is volgens Jasper van Vught, gameonderzoeker aan de Universiteit van Utrecht, precies de succesformule van dit soort evenementen.

"De interactie met je kijkers of in dit geval je publiek is groter dan ooit", legt van Vught uit. "Voor deze jongeren is de YouTuber echt een artiest. Dus zoals muziekliefhebbers naar een concert gaan van hun idool, gaan jonge game-fans naar dit soort evenementen om hun idolen te kunnen zien doen waar ze goed in zijn."

Tips en commentaar

Luuk (9) en Daan (12) kijken veel naar gamende YouTubers, zoals Royalistiq, en zouden daarom ook graag naar een live game-evenement willen. "Je leert super veel van de video's, want ze geven ook heel veel tips en commentaar", vertellen de jongens. Maar wat lijkt hen dan zo leuk aan een live evement? "Dan zie je de YouTuber in het echt! En het is ook wel leuk dat er dan nog veel meer gamers in de zaal zijn, die ook fan zijn van Fortnite."

Editie NL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore