Kunst

Peter ontvangt pakket met daarop 251 (!) oude Franse postzegels: 'Een museumstuk'

08 november 2018 17:00 Aangepast: 08 november 2018 17:23
Beeld © Peter Smit

We bestellen tegenwoordig zo'n beetje alles online. En dan is het thuis altijd even afwachten hoe het er uitziet. Maar voor Peter Smit was niet de inhoud, maar de verpakking nogal verrassend.

Nietsvermoedend liep Peter Smit uit Blaricum vanmiddag naar de deur om een postpakket op te halen. Zijn vrouw had hoorns besteld uit Frankrijk en omdat dat niet door de brievenbus past, was Smit thuis gebleven. 

"Toen ik beneden kwam was de bezorger al doorgelopen. Hij moest wel lachen en stak zijn duim op", vertelt de man aan Editie NL. Al snel begreep hij waar de glimlach vandaan kwam: "Ik keek naar het pakketje en dacht 'wat krijgen we nou?'"

De inhoud van het pakketje De inhoud van het pakketje

Zegels uit de jaren '60

Op de mat lag een opgerold, licht beschadigd, bruin pakketje. "Ik heb het heel voorzichtig uitgepakt. De verpakking was vreemder dan de inhoud." Zijn vrouw had de hoorns gekocht van Franse mensen, die het decorstuk vanuit huis opgestuurd hadden.

"Het stuk kostte zestig euro, maar ik denk dat er voor behoorlijk wat euro's aan postzegels opgeplakt zijn", lacht Smit. "Het wonderlijke is dat het allemaal oude zegels zijn." Zo zit er een exemplaar tussen uit 1965, om te vieren dat de Tweede Wereldoorlog twintig jaar daarvoor over was. En ook een plaatje van de Olympische Spelen in Mexico, in 1968, is nu in het bezit van Smit.

Een gedeelte van de 251 zegels Een gedeelte van de 251 zegels

'Het is onbedoelde kunst'

Nadat Smit een foto van het pakketje op Twitter zette, wordt hij overspoeld met reacties. "Ik vind het ontzettend leuk wat er gebeurt. Het is zo uniek. Er zijn al mensen die zeggen dat ik ermee naar een postzegelbeurs moet. Het is natuurlijk bijzonder is dat ze zo oud zijn, maar op 5 november 2018 gestempeld zijn."

Wat de man uiteindelijk met de plotselinge verzameling gaat doen, weet hij nog niet. "Dat plekje aan de muur is nog steeds voor de hoorns, dat weet ik zeker. Maar het is wel ontzettend leuk om naar te kijken. Als ik er iemand plezier mee kan doen, dan doe ik dat graag." Smit denkt er ook aan om de postzegels te veilen voor het goede doel. "Het is onbedoelde kunst. Je ziet zoiets alleen in het museum."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`