Ga naar de inhoud
Tesla

Op je telefoon in een zelfrijdende auto? 'De wetgeving loopt hopeloos achter'

Beeld © YouTube | Vincent Everts

Vandaag staat Vincent Everts voor de rechter. De trendwatcher en blogger kreeg vorig jaar twee boetes voor het rijden met telefoon in z'n hand, terwijl hij in een zelfrijdende Tesla zat. En dat is volgens hem onterecht. 'De automatische piloot reed. Ik niet.'

"Ik ga aantonen dat rijden met de automatische piloot zeven keer veiliger is dan rijden met handen aan het stuur", begint Everts zijn verhaal helder. "De automatische piloot voorkomt de meest vreselijke situaties." In Everts' auto zitten acht camera's die alles rondom de auto in de gaten houden. Door tegen het systeem te praten, gaat de auto naar links en rechts, wisselt hij van baan en geeft hij de richting aan.

Video
Lees ook:
Video van de dag: Tesla remt zelf voordat bestuurder ongeluk ziet

Volgens autojournalist Wouter Karssen maakt de trendwatcher weinig kans. "Ik vind dit nogal een dom idee, vooral omdat hij een voorbeeldfunctie heeft. Er zijn best veel dodelijke ongelukken gebeurd met autopilot. De techniek is simpelweg nog niet goed genoeg."

'Doe het gewoon niet'

Karssen raadt het dan ook af om als bestuurder van een zelfrijdende auto een telefoon te gebruiken. "Doe het gewoon niet. Jij hebt nog steeds de controle en die kun je niet volledig overlaten aan zo'n systeem."

Toch zou de politie tegen Vincent Everts hebben gezegd dat de auto heel keurig reed en dat hij de perfect afstand had ten opzichte van andere auto's. "De automatische piloot is de bestuurder, volgens de wet ben ik dat niet. De wetgeving loopt hopeloos achter."

Corrigeren tijdens een ritje

Maar wie naar de video's van Everts kijkt, zou volgens Karssen duidelijk zien dat de auto niet volledig zelfstandig kan rijden. "Je ziet dat hij een aantal keren moet corrigeren tijdens zo'n ritje. Daar heb je aandacht voor nodig."

Toch heeft Vincent Everts er het volste vertrouwen in. "Het zou fantastisch zijn als de rechter besluit dat er gekeken moet worden of de wet aangepast zou moeten worden. Ik hoop dat ik iets kan veranderen."

Reactie OM

  • Het Openbaar Ministerie laat weten dat mensen ook in een zelfrijdende auto niet aan hun mobiele telefoon mogen zitten. "Zo is de wet nou eenmaal."
  • Op 22 november doet de rechter uitspraak en weet Everts of hij zijn boetes wel of niet moet betalen.

Bekijk de video hier:

02:39
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl