Zezel

Een kruising tussen een zebra en een ezel: 'Dit komt vaker voor dan we denken'

08 november 2018 11:35 Aangepast: 08 november 2018 11:42
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een 'ebra', een 'zonkey', een 'zezel' of een 'zebrezel': het is het resultaat van een kruising tussen een ezel en een zebra. Op een Engelse boerderij werd er één geboren. De eigenaresse spreekt van 'een klein wonder'.

Een maand geleden kwam Zippy ter wereld in Groot-Brittannië. Zijn moeder is een zebra en zijn vader een ezel. Dus Zippy is een 'zezel'. Aan de bovenkant is hij bruin en heeft veel weg van zijn vader, maar de onderkant lijkt verdacht veel op zijn gestreepte moeder.

Vooral in gevangenschap

Ondanks dat Zippy wereldnieuws is, komt zo'n soort kruising vaker voor. "Ik heb geen idee hoe vaak, maar het is ieder geval minder uitzonderlijk dan we denken", vertelt Steven van der Mije van Naturalis. "Als je twee verschillende soorten samen zet, dan zal er op een gegeven moment wel gepaard worden."

Volgens Van der Mije komen dit soort kruisingen vooral in gevangenschap voor. "Als je het mannetje van de ene soort bij het vrouwtje van de andere soort zet, hebben ze weinig keus. Dan gaan de hormonen opspelen. In het wild hebben ze een duidelijke voorkeur voor de eigen soort. Daar zijn ze op ingespeeld."

Leeuwen, ganzen, tijgers en mussen

Daarnaast zijn de ezel en de zebra, net als het paard, heel nauw met elkaar verwant. "Als je de strepen wegdenkt, dan lijkt het op een een klein paardje", vertelt Van der Mije.

En er zijn meerdere interessante kruisingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de 'lijger', een combinatie tussen de leeuw en de tijger? En ook verschillende soorten mussen en ganzen zijn in het verleden gekruist. De zezel is dus slechts één van de vele.

`