Speelgoed van het Jaar

Monopoly voor valsspelers: 'Het is spannend om iets te doen wat niet mag'

07 november 2018 16:47 Aangepast: 08 november 2018 10:08
'Valsspelen zit in onze natuur' Beeld © EditieNL

'Je speelt vals!' Wie heeft dat niet gehoord tijdens het spelen van een spelletje? Valsspelen mag niet. Maar de Speelgoed van het Jaar-verkiezing brengt daar nu verandering in: in de leeftijdscategorie 8-9 jaar werd het spel Monopoly valsspelers-editie als beste speelgoed uitgeroepen.

In Monopoly valsspelers-editie 'mag alles': van geld stelen en je niks aantrekken van de dobbelstenen tot het ontsnappen uit de gevangenis. "Er kunnen dingen gebeuren die niet in de spelregels besproken worden. Je speelt geheel op eigen risico", aldus de beschrijving van het spel. Vanmiddag werd tijdens de Speelgoed van het Jaar-verkiezing in Amsterdam dit spel als bekroond tot beste spel voor 8- en 9-jarigen.

Opgevoed met regels

Volgens ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers is dit nogal opvallende spel 'een terechte winnaar'. "Kinderen worden erg opgevoed met regels. Zij vinden het geweldig om buiten de regels te treden voor een keertje. Het is op een leuke manier spannend om iets te doen dat normaal nooit mag." Bovendien is Monopoly volgens Ramakers een erg competitief spel waarin je wint of verliest. "Er zit niets tussenin. Dat idee draagt er ook aan bij dat kinderen met zo'n spel eerder geneigd zijn om vals te spelen."

Bioloog Patrick van Veen denkt zelfs dat valsspelen moeilijk af te leren is, omdat het in onze natuur zit ingebakken. Hij vergelijkt het met het gedrag van apen, waar valsspelen ook voorkomt. "We hebben een experiment gedaan bij chimpansees. Zij kregen druiven en bleekselderij gevoerd, maar omdat er andere apen bij waren kozen ze steeds voor de bleekselderij. Deze gooiden ze dan naar de andere apen, zodat die andere apen niet wisten dat ze ook druiven hadden gekregen. Deze aten ze pas toen niemand anders keek."

Valsspelen om te overleven

Volgens Van Veen zijn apen net als mensen op de hoogte van hun eigen gedrag en weten ze ook hoe ze moeten manipuleren. "Net als mensen spelen apen puur uit eigenbelang vals. Ze versterken er hun ego mee en winnen er iets mee. Het is ook een soort overlevingsstrategie, want je moet valsspelen om status te verwerven."

30 minuten per dag spelen

"Kinderen zouden elke dag meer dan 30 minuten per dag met traditioneel speelgoed moeten spelen." Dat is het advies – 'geen must' – van ontwikkelingspsycholoog Ger Ramakers. Hiermee doelt Ramakers op speelgoed dat losstaat van digitale media. Volgens Ramakers heeft het een aantal voordelen:

  • Je leert hoe het is om je aan de regels te houden
  • Goed voor het welzijn
  • Het verbindt: met digitale media spelen kinderen vaak alleen en nu spelen ze samen met anderen
`