Vluchtplan

Bij brand toch met de lift? 'Voor veel senioren is de trap geen optie'

07 november 2018 13:33 Aangepast: 07 november 2018 18:37
Betty Braat (80) zou nooit de lift nemen bij een brand Beeld © EditieNL

Bij brand geen lift. Het is een regel die ons met de paplepel is ingegoten. Volgens het Liftinstituut is het echter tijd om dat beeld bij te stellen. Zeker voor ouderen die vaak nog tot hoge leeftijd op zichzelf wonen en maar met moeite te trap afkomen, is het verstandig om toch eens aan de lift te denken bij een brand.

Stel, je bent slecht ter been, woont in een flat en er breekt brand uit. Wat doe je dan? Het devies 'bij brand geen lift' zit zo ingebakken, dat je toch maar voor het trappenhuis kiest met alle risico's van dien. Dat dit een reëel scenario is, blijkt uit recente cijfers van ouderenbond ANBO. Maar liefst 85 procent van de ouderen woont namelijk op de eerste verdieping of hoger. Bovendien is 60 procent van de ouderen niet op hoogte van een vluchtplan en neemt 98 procent 'in ieder geval niet de lift'.

We moeten wakker worden

Het Liftinstituut, dat vandaag deelneemt aan het congres 'Liftgebruik bij Brand', wil dat eigenaren van gebouwen nagaan of er veel ouderen wonen. "Dat is heel belangrijk. Hoe komen zij naar beneden? De evacuatieplannen moeten dan worden nagekeken, en als die niet toereikend zijn moet je nagaan of er een lift kan worden ingezet", zegt Koos van Lindenberg van het Liftinstituut.

Volgens Van Lindenberg moeten 'we wakker worden' en ons buigen over de vraag of en hoe een lift kan worden gebruikt bij brand. "Nu is de lift nog geen optie. Maar wat als er bijvoorbeeld twee liften zijn, zorg er dan voor dat daarvan er één een brandweerlift is met brandvrije voeding en een noodluik."

Van het balkon springen?

Betty Braat (82) woont in een appartementencomplex in Alphen aan de Rijn. Voor haar zou een brand een ware ramp zijn. Net als zovelen heeft zij haar hele leven al gehoord dat de lift nemen bij een brand absoluut geen optie is. En hoewel ze niet slecht ter been is, is snel de trap aflopen ook geen optie. Wat dan wel? "Als er brand zou zijn, zou ik van het balkon naar beneden springen."

Van Lindenberg snapt dat zijn boodschap een lastige is, omdat die andere 'bij brand, geen lift' er bij iedereen is 'ingeramd'. "Het gevaar bij brand is dat de lift uitvalt en dan zit je opgesloten en kun je er niet uit. Dan zit je in een soort oven, daar moet je natuurlijk niet aan denken", zegt Van Lindenberg.

Toch wordt het tijd om er een andere boodschap in te rammen. Uit onderzoek van het Instituut Fysieke Veiligheid blijkt namelijk dat 50 procent van de mensen die omkomen bij een brand, 60 jaar of ouder is. En vaak omdat ze slecht ter been en niet de trap af kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore