Zeeland

Oestervereniging: 'Zelf emmertje oesters rapen moet verboden worden'

06 november 2018 11:09 Aangepast: 06 november 2018 11:09
Sonja Smit van Oestour en verslaggever Michiel Sampon rapen oesters in Zeeland Beeld © Editie NL

Emmertje in de hand, laarzen aan en zoeken maar. Oesters rapen kan je gewoon zelf doen! Voor de Nederlandse Oestervereniging is dat al jaren een doorn in het oog. De branchevereniging voor oesterkwekers wil een verbod op het zelf rapen, officieel 'plukken', van oesters voor particulieren.

"Een foute oester eten kan hele gevaarlijke situaties opleveren", legt Kees van Beveren, de voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, uit. Als het aan hem ligt mogen alleen kwekers oesters rapen. Zij controleren de kwaliteit van het water en de oesters zelf om nare situaties te voorkomen. Wie zelf oesters raapt, krijgt die garantie niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oesters Oosterschelde bedreigd: 'Mogelijk mijn laatste jaar als kweker'

Op dit moment zijn er wel regels voor de dagjesmensen en bewoners van dorpen die de lekkernij voor eigen gebruik rapen. Zo mag je niet meer dan tien kilo rapen. "Wie controleert dat?" reageert Van Beveren daarop. Hij kent foto's van gezinnen die met een auto vol oesters naar huis rijden. "We weten niet zeker of dat allemaal particulieren zijn of ook restaurants. Die verhalen hoor ik."

Oesterplaag

De Nederlandse Oestervereniging verwijst naar andere zeeproducten die ook gewoon in de Zeeuwse wateren te vinden zijn. Zeegroenten, zoals zeekraal en lamsoor, mogen op dit moment alleen met een vergunning worden gesneden. "Het is dan oneerlijk dat oesters zo meegenomen mogen worden."

Sonja Smit van Oestour vindt dat flauwekul. Ze organiseert in Zeeland tours waarbij bezoekers onder begeleiding op zoek gaan naar de schelpen. "Er zijn er meer dan genoeg, dus voor de oesterstand is het niet nodig het rapen te verbieden. Het is zelfs een plaag op sommige plekken", zegt zij.

Handhaven lastig

"De meeste mensen die ziek worden van een oester kunnen niet tegen het eiwit dat er in zit. Niet vanwege gif of slecht water", vertelt Smit. Om ongelukken te voorkomen, zou het volgens haar beter zijn de recreatieve rapers goed voor te lichten over de gevaren en bereidingswijzen van de oesters. "Daarnaast is het handhaven niet te doen", denkt Smit.

De provincie Zeeland heeft nog niet laten weten of zij het eens zijn met de oesterkwekers. Op dit moment onderzoeken Gedeputeerde Statenleden of de mogelijkheden voor het recreatief snijden van zeegroenten en het rapen van schaaldieren, dus ook oesters, juist verruimt kunnen worden.

Deze regels gelden nu voor het zelf rapen van oesters:

  • Maximaal 10 kilo per persoon rapen
  • Alleen voor eigen gebruik rapen
  • Niet op verhuurde schelpdierpercelen rapen
  • Andere dieren en planten met rust laten tijden het rapen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`