Nederlands

Stripboek moet op de leeslijst: 'Plaatjes maken lezen makkelijker en leuker'

05 november 2018 15:43 Aangepast: 06 november 2018 07:58
Stripboeken moeten op de leeslijst voor middelbare scholieren komen Beeld © ANP

Goed nieuws voor middelbare scholieren die zich niet door De Aanslag, Turks Fruit of De Avonden heen weten te worstelen: volgens de Stripmaker des Vaderlands moeten er ook stripboeken op de leeslijst komen. Zo gaan jongeren verhalen waarderen en literatuur meer waarderen.

Volgens Margreet de Heer, de Stripmaker des Vaderlands, kunnen scholieren heel veel leren van stripboeken. Ze moeten daarom op de leeslijst van het vak Nederlands komen. Ze heeft daarom een gids samengesteld voor leraren.

In Graphic Novels voor de Leeslijst zet De Heer de 55 meest geschikte literaire stripboeken op een rij. Allemaal van de hand van Nederlandse en Vlaamse makers, net als bij de boeken die al jaren verplicht worden gelezen. "Het zijn geen makkelijke stripboeken, zoals Suske en Wiske, maar het zijn gelaagde verhalen. De hoofdpersoon maakt een karakterontwikkeling mee en het verhaal is origineel vormgegeven of verteld", legt De Heer uit. "Zo kan het literaire stripboek zich meten met de literaire roman."

Aan het lezen houden

De Heer hoopt dat ze docenten Nederlands kan inspireren met de gids. "Docenten hebben veel vrijheid bij het samenstellen van de leeslijst. De strip is net zoveel waard als het boek." Daarnaast hoopt ze dat strips jongeren aan het lezen houden. "De plaatjes in een strip maken het lezen makkelijker en leuker. Docenten worstelen soms met leerlingen die lezen echt saai vinden en een strip kan net wat interessanter voor ze zijn." Ook denkt De Heer dat scholieren veel meer tijd aan de strips besteden dan aan normale boeken. "Meestal lees je in een strip eerst de dialogen en kijk je daarna nog eens naar de plaatjes. Daar is veel meer op te zien dan je in eerste instantie denkt."

De Stripmaker des Vaderlands kan op steun van docenten rekenen. Willem Hendriks van het Rijnlands Lyceum in Sassenheim raadt leerlingen die moeite hebben met lezen nu al een stripboekvariant van de bekende romans aan. Vakgenoot Chantal Langenhuizen van het Sint Jans Lyceum in Den Bosch heeft het stripboek nog niet op de leeslijst gezet, maar staat er wel voor open. "Ik denk dat het inderdaad een stimulans kan zijn naar 'gewone' literatuur. Wel vind ik het belangrijk dat ze ook de echte boeken lezen."

Aanstaande woensdag krijgen docenten Nederlands de gids op de Dag van het Literatuuronderwijs. Daarna is het wachten op het eerste mondeling examen over een stripboek.

Deze drie literaire stripboeken moet iedereen lezen, volgens Margreet de Heer:

  • Kraut van Peter Pontiac. De Heer: "Een stripboek met meer tekst dan plaatjes. De maker gaat in dit verhaal op zoek naar het verhaal van zijn vader die overtuigd NSB'er was tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna verdween."
  • Iedereen op Claudia van Sam Peeters. "In deze strip zijn juist nauwelijks letters te vinden. Met de tekeningen wordt het verhaal verteld van een enorme verliefdheid van de hoofdpersoon op Claudia in verschillende tijdlagen verteld. Ik heb gelachen en ook wel een traantje weggepinkt."
  • De terugkeer van de wespendief van Aimee de Jongh: "Een spannend, psychologisch verhaal over hoe de hoofdpersoon omgaat met een heftige gebeurtenis waar hij getuige van is. Het is ook verfilmd, dus daar kunnen leerlingen een vergelijking van maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore