'Liever vega'

Traditionele vleesmakers zijn om: ook Kips komt met vegetarische vleeswaren

05 november 2018 15:00 Aangepast: 28 december 2018 11:23
Beeld © McDonald's | Kips | Unox

McDonald's heeft een vegetarische Mc Chicken, van de Unox-worst is er sinds kort ook een vegetarische variant en nu springt ook Kips op de vegatrein met vier veganistische vleeswaren. 'Liever Kips vegetarische leverworst' zingt wel wat minder soepel.

"Ook bij Kips is het niet onopgemerkt gebleven dat het aantal flexitariërs in Nederland steeds meer toeneemt", laat de worstfabrikant weten. Daarom liggen binnenkort de Kips vega snijworst, smeerworst, paté en filet americain in de schappen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unox springt op vegatrein met vleesloze rookworst

'Aantal vegetariërs blijft groeien'

En Kips is zeker niet de eerste. Want behalve bedrijven als de Vegetarische Slager, die zich puur richt op vleesvervangers, zien we steeds meer traditionele vleesmakers die vegetarische producten verkopen.

Volgens retaildeskundige Cor Molenaar komt dat doordat de groep die negatief tegenover vlees staat steeds groter wordt. "Het aantal vegetariërs blijft groeien. Als de vraag naar vega stijgt, zal het aanbod automatisch toenemen."

Een logische stap

Dat grote bedrijven naast leverworst, rookworst en hamburgers ook vegetarische producten gaan verkopen, vindt Molenaar niet meer dan logisch. "Als je ziet dat jouw product in afzet afneemt, bijvoorbeeld door de negatieve associatie met worst, dan snap ik dat je ook vega gaat produceren."

Toch zijn het vooral de vegetariërs die deze alternatieven zullen kopen. "Niet-vegetariërs zullen misschien best een keer een vega-paté of vega-rookworst proberen, maar als de smaak niet volledig overeenkomt met de traditionele smaak, dan kopen ze de volgende keer gewoon weer de normale."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore