Gratis behandeling

Geen baan door gezichts- of nektattoo: 'Ik kan niet het hele jaar een coltrui dragen'

05 november 2018 11:22 Aangepast: 17 februari 2020 09:14
Beeld © Editie NL

Een tatoeage in je gezicht of hals kan flink tegenwerken bij het vinden van een baan en wordt vaak als reden genoemd om mensen niet aan te nemen. De Rotterdamse Stichting Spijt van Tattoo wil mensen helpen door hun tatoeage gratis te verwijderen.

"Veel mensen met een tattoo in het gezicht hebben die laten zetten in hun jongere jaren, of op vakantie met een drankje te veel op", zegt Andy Han van Stichting Spijt van Tattoo. "Zij ondervinden daar nu de gevolgen van, want in Nederland zijn zichtbare tatoeages gewoon nog niet maatschappelijk geaccepteerd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mark (19) met grote gezichtstattoo heeft nu toch een baan

En dat merken deze mensen ook tijdens sollicitatiegesprekken. "Ik heb veel vrienden die ondernemer zijn en die allemaal aangeven dat een zichtbare tatoeage de reden is om iemand niet aan te nemen."

'Het hele jaar een coltrui dragen'

Iemand die daarmee werd geconfronteerd, is Sophie. Ze heeft een tatoeage in haar hals en op haar sleutelbeen. "Toen ik een tijdje zonder werk zat, besloot ik om de tattoo in mijn hals te laten zetten. Die op mijn sleutelbeen had ik al", zegt ze tegen Editie NL. "Toen ik weer op zoek ging naar een baan, merkte ik dat vooral de tattoo in m'n hals voor problemen zorgde."

Werkgevers vertelden haar dat de tatoeages tijdens het werk echt bedekt moesten zijn. "Dat gaat niet. Of je moet het hele jaar een coltrui dragen." Na maanden zoeken vond Sophie een baan in de horeca. "Mijn huidige werkgever heeft er geen problemen mee, maar dit heeft een hele tijd geduurd."

In Sophie's nek staat 'stamina', wat 'uithoudingsvermogen' betekent In Sophie's nek staat 'stamina', wat 'uithoudingsvermogen' betekent

'Geen dronken mensen tatoeëren'

Sophie werd aangenomen, maar er zijn mensen die vanwege hun zichtbare tatoeage in een uitkeringssituatie terecht komen. Zij kunnen bij Stichting Spijt van Tattoo hun tatoeage kosteloos weg laten laseren. "We doen dit voor mensen die vroeger een fout hebben gemaakt, maar nu heel graag willen werken", zegt Andy.

Want hoewel sommigen bewust kiezen voor een zichtbare tatoeage, is het vaak een ondoordachte actie. "Mijn dochter heeft in een dronken bui een wijnglas achter haar oor laten zetten. Tattooshops zouden eigenlijk geen dronken mensen mogen tatoeëren. Maar goed, veel willen er op een vrijdagavond gewoon geld aan verdienen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gratis tattoos gezet bij familieleden? Dan 50.000 euro bijstand terugbetalen

'Mensen moeten me nemen zoals ik ben'

Sophie heeft er nooit over nagedacht om haar tattoo weg te laten laseren. "Mensen moeten me nemen zoals ik ben. Die tatoeages zijn een deel van mij en ik heb er geen seconde spijt van gehad."

Toch kan ze zich goed voorstellen dat er mensen zijn die er wel moeite mee hebben. "Als je echt geen baan vindt door je tattoo, dan is het heel fijn dat je hem gratis weg kunt laten halen."

Ontmoedigingsbeleid

Er zijn tattooshops die het nemen van een gezichtstatoeage actief ontmoedigen. Bij Tattoo West, in Rotterdam, zetten ze er alleen een bij mensen die 30 jaar en ouder zijn, een bepaalde levensovertuiging en genoeg geld hebben, en niet afhankelijk zijn van een werkgever. Ook moeten hals en handen al vol staan met tattoos.

Ook wordt er een aantal gesprekken gevoerd, waarin mensen bewust worden gemaakt van de negatieve consequenties. Mensen die ondanks de gesprekken een gezichtstatoeage willen, moeten een document ondertekenen waarin staat dat de shop niet aansprakelijk is voor eventuele negatieve gevolgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van