Weersverwachting

Bijna 20 graden in november: 'Er kan weer een record breken'

05 november 2018 10:01 Aangepast: 05 november 2018 10:41
Deze week wordt heerlijk weer verwacht Beeld © ANP

Het is inmiddels november, maar het weer kan lenteachtig aanvoelen deze week. Morgen kan het bijna 20 graden worden in Limburg. Uitzonderlijk warm noemt Amara Onwuka de weersverwachting. "Er kan weer een record breken."

De meteorologen van Buienradar verwachten dat het gemiddeld zo'n 17 graden wordt. "De hoogste temperatuur ooit gemeten op die dag in De Bilt was 17,1 graden in 2015", legt Onwuka uit. "Misschien gaan we daar wel overheen en dan is er weer een nieuw warmterecord gebroken." In Limburg kan het zelfs 19 graden worden. "De hoogste temperatuur die daar op een 6 november is gehaald was zelfs 20,4 graden, dat gebeurde in 1955." Maar volgens de weervrouw wordt dat niet overtroffen.

Toch zijn de verwachte temperaturen heel bijzonder voor dit seizoen. "Gemiddeld is het 11 graden rond deze tijd", vertelt Onwuka. Dat het er ook heel anders uit kan zien in november bewijst een ander weerrecord dat op 6 november werd genoteerd: in 1921 werd op die dag de zwaarste windstoot ooit gemeten in ons land. In Hoek van Holland waaide het toen met een snelheid van 162 kilometer per uur.

Een week lenteweer

Door een zuidoosten wind komt er warme lucht onze kant op. Dat zorgt voor veel hogere temperaturen dan normaal rond deze tijd én een zonnetje. Het warme lenteweer houdt een week aan. Daarna wordt het kouder en natter.

Voor warme temperaturen in november kunnen we ons vaker opmaken verwacht Onwuka. Door klimaatverandering gaat de gemiddelde temperatuur in die maand ook omhoog. "Een plaatselijke uitschieter zorgt dan al snel voor een nieuw record." Dat kan dan wel gepaard gaan met flinke regen. "Extreem weer en enorme buien gaan we vaker zien."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore