Ga naar de inhoud
Gezond eten

Lastige eters? 'Zorg voor kleur en kleine hapjes in de lunchtrommel'

Marije Woertman maakt creatieve lunchboxen voor haar kinderen en geeft tips voor De Leukste Lunch Beeld © Editie NL

Het begon als truc om haar dochter te laten eten, maar inmiddels is het uitwisselen van tips en het verkopen van accessoires Marije d'r werk: ze maakte de leukste lunchboxen om kinderen gezond te laten eten. Voedingsdeskundigen denken dat het kinderen beter laat eten.

Een gepelde mandarijn, wat nootjes en sliertjes wortel met daarbovenop vrolijke figuurtjes. De lunchtrommels Marije Woertman stelen de show in de klas. Ze wil haar kinderen zo gezond laten eten en duizenden moeders volgen haar tips maar al te graag.

Zes jaar geleden begon ze zelf met het maken van zogenaamde 'bento-boxen'. Een trend die oorspronkelijk uit Japan komt. Haar dochter, toen een kleuter, was een lastige eter. Door haar lunchtrommel leuk aan te kleden, wist ze haar kinderen toch te verleiden.

Een kwartiertje om te eten

Online was toen nog weinig inspiratie te vinden. Daarom startte Woertman een facebookpagina. Die werd zo populair dat ze haar werk kon opzeggen en nu op De Leukste Lunch allerlei accessoires verkoopt. 

Dat haar lunchboxen aan populariteit winnen, snapt ze wel. "Nu veel scholen een continu-rooster volgen, hebben kinderen soms maar een kwartiertje om te eten", legt Woertman uit. "Een boterham met korstjes en een grote appel krijgen ze dan niet weg."

Kleur en hapklaar

De belangrijkste tips die Woertman deelt zijn simpel: "Zorg voor kleur. Dat maakt het al veel vrolijker." Daarnaast is het belangrijk om de lunchbox leuk op te maken. "Als ik in een restaurant zit, wil ik ook dat het er mooi uitziet. Dan krijg je nog meer zin in het eten." Ten slotte zorgt ze dat alle broodjes, de groente en het fruit al gesneden en geschild zijn. "Hapklaar dus. Kleine porties lijkt kinderachtig, maar dan krijgen ze het tenminste op in de lunchpauze op school." En dat hoeft niet veel langer te duren dan de standaard broodtrommel klaarmaken, volgens Woertman.

Het Voedingscentrum staat achter de tips. "Als je gezond eten spelenderwijs benadert, gaan kinderen eerder nieuwe dingen proeven", legt Roy van der Ploeg uit. Ook een leuk thema kan wonderen doen. Van der Ploeg raadt aan met een sprookjes- of piratenthema in de broodtrommel interessanter te maken.

Volkoren boterham

Afwisseling in de lunchbox is belangrijk, maar de bekende boterham hoeft niet te verdwijnen. "Volkoren brood is een belangrijke belangrijke bron van koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer. Het is lastig voldoende van deze voedingsstoffen uit andere producten dan brood te halen." Ook het schillen van de groente is niet altijd nodig. "In de schil zitten juist veel vezels en vitaminen", legt Van der Ploeg uit.

Op de website van het Voedingscentrum worden veel tips gegeven over gezonde schoollunches. Marije Woertman werkt aan haar eerste boek, zodat nog meer ouders een klein kunstwerk van de broodtrommel van hun kind kunnen maken.

Zie hier hoe Marije Woertman haar lunchbox vult:

02:24