Waarschuwing

Ayahuascatrip leidt tot zelfmoord: 'Mijn zoon dacht dat hij door aliens bestuurd werd'

02 november 2018 13:00 Aangepast: 02 november 2018 18:35
Na een ayahuasca-sessie werd Emanuel nooit meer hetzelfde volgens zijn moeder Liz Meis Beeld © Eigen foto

Na een ayahuasca-sessie op reis wordt Emanuel nooit meer de oude. Door de tripthee krijgt hij last van woede-uitbarstingen, psychoses en zelfmoordneigingen. Zijn moeder waarschuwt nu: "Dit is echt gevaarlijk."

Emanuel uit Amsterdam gaat na zijn afstuderen, in 2015, op reis in Zuid-Amerika. Daar doet hij  mee aan een ayahuasca-sessie. Een ritueel waarbij een soort thee wordt gedronken waarvan je gaat hallucineren.  Wanneer hij uit het vliegtuig stapt ziet zijn moeder, Liz Meis, direct dat er iets met haar zoon is gebeurd: "Toen we hem van het vliegveld ophaalden, keek hij heel hard uit zijn ogen."

De maanden daarna heeft Emmanuel veel last van psychoses, zelfmoordneigingen en woede-uitbarstingen. "Hij dacht dat hij bestuurd werd door aliens", weet moeder Meis nog. Psychiaters stellen vast dat hij paranoïde schizofrenie met bizarre wanen heeft. "Ik waarschuwde hem juist daarom voor die sessie. Hij had al een aangeboren gevoeligheid voor schizofrenie en psychoses."

Waarschuwing voor andere jongeren

Bijna twee jaar na zijn reis pleegt Emmanuel zelfmoord, hij is dan 29. Zijn moeder wil nu andere waarschuwen voor ayahuasca door het verhaal van haar zoon te vertellen. "Er zijn zoveel jongeren die kampen met psychische stoornissen. Dit is dan heel gevaarlijk."

De rouwkaart van Emanuel staat bij zijn moeder op tafel De rouwkaart van Emanuel staat bij zijn moeder op tafel

Het Trimbos Instituut sluit zich daar bij aan. "Je belandt door het drinken van de ayahuasca in een soort trip die uren duurt", legt Eva Ehrlich uit. "Het hallucineren kan voor mensen heel eng voelen. In combinatie met medicijnen kan het slecht zijn voor je lichamelijke gezondheid. Psychische klachten, zoals psychoses of een manische depressie, kunnen er door verergeren."

Geen toezicht

Ehrlich legt uit dat de stof die in de drank zit verboden is. Er is dan ook geen toezicht op de aanbieders van de ceremonies. "Die worden in Nederland wel aangeboden als therapie en vallen onder de alternatieve geneeswijzen. Het is dan aan de behandelaars om de deelnemers van zo'n sessie te screenen." Of dat altijd wordt gedaan, is niet bekend.

Mandy van Amstel is een van de aanbieders ayahuasca-sessies in Nederland. "Het is bedoeld voor mensen die zoeken naar zingeving of de oorzaak van persoonlijke problemen." Wie de ayahuasca drinkt, kan twee tot zes uur lang hallucineren. "Dat geeft je nieuwe inzichten, maar je moet het alleen doen als je daar mentaal en fysiek toe in staat bent."

'Psychosen? Doe niet mee'

Van Amstel raadt deelnemers van haar sessies aan om een arts te bezoeken en houdt zelf een intakegesprek met hen. "Als we horen dat iemand last heeft gehad van psychosen, schizofrenie of borderline raden we af mee te doen met de sessie. Ook als het bij een familielid voorkomt kan het gevaarlijk zijn."

Of die vragen ook aan Emanuel zijn gesteld, weet zijn moeder niet. Meis hoopt dat het verhaal van Emanuel andere jongeren kan weerhouden om zo'n sessie te doen.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore