Ga naar de inhoud
Hij komt niet

Geen Sinterklaas meer op Netflix, waar nog wel?

Het Sinterklaasjournaal en De Pepernoten Club Beeld © ANP/Videoland

Geen 'heerlijk avondje' met Netflix dit jaar. Op de streamingdienst staat dit jaar geen enkele sinterklaasfilm. Gelukkig is het aanbod bij Videoland en de NPO ruim genoeg.

Vorig jaar stonden er nog acht films en series met de goedheiligman in de hoofdrol op Netflix, maar daar is niks meer van over. Volgens de streamingdienst zijn de films verwijderd omdat de afspraken met distributeurs zijn verlopen.  

Toch hebben veel twitteraars het vermoeden dat de keuze van Netflix te maken heeft met de pietendiscussie. 'Ook #Netflix maakt zich schuldig aan de afbraak van onze tradities, straks verwijderen ze ook nog kerstfilms', schrijft iemand. 'Schande zeg dat #netflix #sinterklaas boycot', laat een ander weten.

'Een oer-Hollandse traditie'

Gelukkig zijn er nog aanbieders van sint-entertainment over. RTL is duidelijk: "Wij gaan door met sinterklaas en zijn pieten." Na series als 'Sint en Co' en 'Sinterklaas & het gouden hoefijzer' zal er ook dit jaar een nieuwe serie, genaamd 'De Pepernoten Club', op Videoland te zien zijn.

"We zijn bij RTL heel erg gefocust op de Nederlandse samenleving. Nederlandse verhalen zijn ons belangrijkste speerpunt", zegt een woordvoerder. De 'oer-Hollandse traditie' is bij Videoland dan ook niet weg te denken. "We zien ook dat onze sinterklaas-series heel goed gewaardeerd worden. Daarom investeren we elk jaar in nieuwe afleveringen."

Vanaf 17 november zullen er dertien afleveringen van De Pepernoten Club op Videoland verschijnen. Ook op YouTube kunnen kinderen vanaf 7 november allerlei extra filmpjes rondom de serie bekijken, met daarin bekende YouTubers.

Het Sinterklaasjournaal

Ook bij de Publieke Omroep is de Sint zoals ieder jaar goed vertegenwoordigd. Op NPO Zapp worden in aanloop naar 5 december verschillende films uitgezonden, zoals 'Bennie Stout' en 'Waar is het paard van Sinterklaas?'

"Daarnaast zijn natuurlijk ook de landelijke intochten van de afgelopen jaren, het Zapp Sinterklaasfeest en oude aflevering van het Sinterklaasjournaal via NPO Start te zien", laat een woordvoerder weten.