PTSS

Hulpactie voor hulphond met kanker: 'Hij heeft mij gered'

31 oktober 2018 12:20 Aangepast: 02 november 2018 10:32
Hulphond Eli Beeld © Eigen foto

Als Mariella nachtmerries heeft dan maakt pitbull Eli haar wakker, en als ze een blackout krijgt dan zorgt hij dat ze weer bijkomt. Nu Eli ziek is, is zijn baasje radeloos. De verzekering betaalt zijn chemotherapie niet. "Zonder hem stort mijn wereld in."

Mariella Hartman heeft op z'n zachtst gezegd een heftige jeugd gehad. Haar vader stapte uit het leven en dat heeft er toe geleid dat Mariella een posttraumatische stressstoornis heeft. Haar hond Eli zorgt dat ze toch kan functioneren en op zichzelf kan wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Held

Hulphond werpt zich voor schoolbus om blind baasje te redden

We hebben elkaar gered

"Hij heeft mij gered", zegt ze tegen Editie NL. "En ik heb hem gered. Als pup vond ik hem via Marktplaats, hij was zwaar verwaarloosd. Hij zat in een veel te kleine bench op de galerij van een flat, in zijn eigen uitwerpselen." Mariella nam hem mee en rehabiliteerde hem.

Ze trainde hem zelf als hulphond. "Ik deed alsof ik sliep en dan onrustig werd. Als hij me dan wakker maakte, beloonde ik hem met een koekje." Inmiddels dient hij echt als hulphond voor haar.  

Eli zorgt er voor dat Mariella rustig kan slapen Eli zorgt er voor dat Mariella rustig kan slapen

Kanker

Maar nu is Eli ziek. "Vorige week kreeg hij de diagnose lymfeklierkanker, het zit door zijn hele lijfje. De prognose is dat hij  met de juiste behandeling er weer bovenop kan komen." Maar helaas wordt een chemobehandeling door de verzekering niet vergoed. Ze is daarom een doneeractie begonnen in de hoop zijn behandeling met hulp van anderen te kunnen betalen.

"Zonder behandeling is hij over drie maanden dood, maar ik kan echt niet zonder hem. Hij is zo belangrijk voor mij. Ik heb door mijn moeilijke jeugd nooit geweten dat het mogelijk is om zoveel van iets of iemand te houden."

Eli en Mariella Eli en Mariella

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore