Ga naar de inhoud
Zoektocht

Ben jij de gemiddelde Nederlandse man of vrouw?

Zo zien de gemiddelde Nederlanders er volgens de data uit. Beeld © Quest

Tijdschrift Quest gaat deze maand op zoek naar de meest gemiddelde Nederlandse man en vrouw. Uit eigen onderzoek weet Quest dat de doorsnee Nederlander iets te dik is, licht getint en bruin haar en blauwe ogen heeft. Maar wie o wie komt er het dichtst in de buurt van deze doorsnee Nederlander?

Dé gemiddelde Nederlandse man is 41 jaar oud, en heeft daarom al wat rimpels en is gemiddeld drie kilo te zwaar. Nederlandse vrouwen zijn gemiddeld 42,5 jaar oud en zijn anderhalve kilo te zwaar. De lichte teint van de gemiddelde Nederlander is een gevolg van een paar miljoen Nederlanders met wortels in Marokko, Indonesië, Turkije, Suriname en de Antillen.

Lijk jij op de politietekening?

Het populair-wetenschappelijk tijdschrift Quest combineerde onderzoek van de Technische Universiteit Delft naar de gemiddelde lichaamskenmerken, statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), internationale wetenschappelijke studies en de antwoorden op de vraag 'Hoe ziet de gemiddelde Nederlander eruit?'. Op basis daarvan maakte Quest bovenstaande 'politietekening' van de meest doorsnee Nederlander.

Tot 30 november kunnen Nederlanders hun foto uploaden en daarmee kans maken om uitgeroepen te worden tot 'meest gemiddelde Nederlander'. Volgens Sanne Groot Koerkamp, hoofdredacteur van Quest, hoef je je geen zorgen te maken als je sprekend op deze persoon lijkt. "De gemiddelde Nederlander is wel gelukkig. Hij/ zij is oké met zichzelf. Bovendien worden 'we' internationaal gezien knap bevonden."

Niet te veel opvallen 

Toch is Groot Koerkamp wel nieuwsgierig of degenen die het meest op de politietekening lijken, daadwerkelijk blij zijn dat ze zo gemiddeld zijn. "Meestal wil je niet zo genoemd worden", zegt Koerkamp. "Aan de andere kant: we willen ook niet te veel opvallen. Het is toch ook fijn als je bij een groep hoort."

Tanja Traag, demograaf van het CBS, heeft nog meer details over de gemiddelde Nederlander: "Mannen en vrouwen werken, al werken vrouwen wel vaak in deeltijd. Ze zijn getrouwd en hebben een gezin met kinderen en ze gaan op vakantie. Ze gaan bijna nooit naar het museum maar hebben wel een (vaste) sportavond."

Niet supergezond

Hoewel de gemiddelde Nederlander bijna nooit meer in de kroeg komt en niet rookt, is meneer en mevrouw doorsnee toch niet supergezond, zegt Traag.  "Zeker de gemiddelde man zou gezonder mogen zijn. Hij heeft met een bmi van boven de 25 licht overgewicht. Bovendien drinkt hij, in ieder geval meer dan de gemiddelde vrouw."

Ook het CBS ontwikkelde een tool 'Ben ik gemiddeld' waarmee je kunt testen hoe bijzonder of doorsnee jij bent. 

Bekijk hier de video:

02:53
Bron: Editie NL