Aftellen

Adventskalender voor Sinterklaas: 'Het leert kinderen geduld te hebben'

31 oktober 2018 10:24 Aangepast: 31 oktober 2018 13:54
Drie medewerkers bedachten de 'Sint aftelkalender' Beeld © Aldi

Waarom zou je alleen met kerst een kalender maken om af te tellen? Waarom niet gewoon met elk kinderfeest? Drie medewerkers van Aldi vinden dat het aftellen naar Sinterklaas ook wat aandacht verdient. Zij bedachten de Sint Aftelkalender.

Vanaf de intocht van Sinterklaas tot aan pakjesavond kunnen kinderen met de kalender elke dag een vakje open maken om er een cadeautje uit te halen. Het idee is onder meer bedacht door winkelmedewerker Cindy uit Heinoo.

"Nu ik zelf een kindje heb, gaat Sinterklaas veel meer leven en dan ga je daarover nadenken. Als kind vond ik zelf de adventskalender heel erg leuk en zo kwam ik op het idee." Ze stuurde haar idee op naar de medewerkerswedstrijd van de supermarkt en tot haar grote verrassing werd haar idee uitgewerkt en komt het in de winkel te liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Trend

Adventskalender in opmars: nu zelfs eentje met seksspeeltjes

Adventskalender

De adventskalender is er tegenwoordig in alle soorten en maten. Zo heb je een seksspeeltjeskalender, een wijnkalender en een kaaskalender. Maar heeft dat nog wel wat te maken met de advent? "Ja", denkt cultuurtheoloog Frank Bosman. "Een adventskalender is van oorsprong bedacht om kinderen te leren aftellen naar kerst. Elke dag zijn ze dan even bewust bezig met het grote feest dat er aankomt."

En juist dat 'bewust' ergens mee bezig zijn is volgens Bosman belangrijk. "Het maakt niet uit of je dan elke dag een chocolaatje of een borreltje uit zo'n vakje haalt. Het leert ons om geduld te hebben, en bewust met iets bezig te zijn. Dat vind ik mooi."

'Je leert geduld te hebben'

Kinderen, maar ook volwassenen leren volgens Bosman op deze manier geduld te hebben. "In onze maatschappij kan altijd alles 'nu'. Behalve kerst en Sinterklaas, daar moeten we echt op wachten. Zo'n kalender leert ons geduld te hebben en ergens naar toe te leven. Op de écht belangrijke dingen in het leven moet je wachten."

`