Ga naar de inhoud
Imago

Dutch courage, going Dutch, double Dutch: waar komen deze uitdrukkingen vandaan?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Als je in Engeland je rijbewijs wilt halen, moet je binnenkort waarschijnlijk eerst de Dutch Reach leren. Ofwel: met de 'verkeerde' hand de deur openmaken zodat achterom kijken een automatisme wordt. En dit is niet het enige gezegde waarin wij, Nederlanders, het lijdend voorwerp zijn.

Maar waarom wordt het de Dutch Reach genoemd? "Dat is omdat je met de 'verkeerde hand' (dus de hand die het verste van de deur af is, red.) de deur moet openen", vertelt Engelse taalcoach Anneke Drijver. "Dutch wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat iets onhandig of onduidelijk is. Daarom wordt dit de Dutch Reach genoemd."

Uit de oorlog 

Volgens historicus James Kennedy heeft dit te maken met het verleden, namelijk de oorlogen met de Engelsen. "Heel veel uitspraken komen al uit de 17e of 18e eeuw. De Engelsen ontwikkelden taalgebruiken om de Nederlanders negatief neer te zetten."

Maar er zijn ook uitspraken die maken hebben met dingen van nu. "Zoals dat Nederlanders niet gul zijn. Nederlanders zijn goede handelaren en zakenmensen en letten dus goed op hun geld. Je zou het dus ook als compliment kunnen zien."

 

Gierig, onzinnig, brutaal

Dit is er pas één, maar we komen er als Nederlanders over het algemeen niet echt lekker van af. In veel spreekwoorden of gezegden komen we over als gierig, onzinnig, brutaal of zeker niet vies van een borrels. Drijver heeft er nog een paar voor ons op een rijtje gezet. 

  • Dutch courage betekent dat je moedig handelt na alcoholgebruik. 
  • Going Dutch of Dutch treat betekent dat iedereen voor zichzelf betaalt/de rekening split. 
  • Double Dutch betekent onduidelijk of onzinnig. 
  • Een Dutch uncle is een persoon die recht voor zijn raap spreekt. 
  • Dutch day-off is een dagje vrij nemen voor huishoudelijke taken.
Bron: Editie NL