Ga naar de inhoud
Faillissement

Zorgen om dreigende sluiting IJsselmeerziekenhuizen: 'Lange aanrijtijden zijn een ramp'

Beeld © ANP

Het IJsselmeerziekenhuis is voorlopig gered. Het mag van de rechter nog een tijdje open blijven. Maar het is nog niet zeker voor hoe lang. Bewoners maken zich dan ook grote zorgen over de toekomst.

Mocht het ziekenhuis toch sluiten, dan krijgen inwoners van Flevoland te maken met lange aanrijtijden naar een ziekenhuis. 

'Desastreus voor 65-plussers'

De cliëntenraad van de MC Groep, waar het IJsselmeerziekenhuis onder valt maakt zich ook grote zorgen over de aanrijtijd. "Als het ziekenhuis van Lelystad ophoudt te bestaan dan moeten er serieuze afstanden worden afgelegd. En dat is voor de grote groep 65-plussers in Lelystad desastreus", zegt voorzitter Cees de Bruin.

"Zij moeten dan op de een of andere manier naar een ander, verder weg liggend ziekenhuis komen."

Slotervaartziekenhuis
Ziekenhuizen failliet
Slotervaartziekenhuis failliet: 'Waar moet ik heen?'

Extra ambulancezorg

Sinds de dreigende sluiting zijn er allerlei noodplannen in werking gezet. Zo hebben de verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Madelief uit Urk extra ambulancezorg geregeld.

"Voor de korte termijn hebben we nu de zorg gegarandeerd", legt verloskundige Karine van der Heijden uit. "Iedereen op Urk kan nu veilig zwanger zijn en bevallen doordat we samenwerken met ambulancezorg en extra verloskundigen inhuren mocht het nodig zijn."

Maar het is nog geen langetermijnoplossing. "Voor de lange termijn moeten we nog iets verzinnen. We kunnen natuurlijk niet afhankelijk blijven van de ambulancezorg, dit is voor hen ook extra inspanningen die ze niet op de lange termijn moeten willen leveren." 

Bekijk hier de video:

02:41
Bron: EditieNL