Jaarlijks reizen duizenden Nederlandse studenten af naar het buitenland om stage te lopen in een weeshuis. Met de beste bedoelingen. Maar volgens Better Care Network Nederland is dit hartstikke schadelijk voor weeskinderen.
Doordat stagiairs maar tijdelijk aanwezig zijn, hebben kinderen een grote kans op hechtingsproblemen. Daarom start Better Care Network Nederland vandaag met een campagne waarmee ze ervoor willen zorgen dat scholen geen stagiairs meer sturen naar weeshuizen.
'Ouders worden vaak geronseld'
"Weeskinderen hechten zich aan de stagiair of vrijwilliger, terwijl deze na een tijdje gewoon weer vertrekt", zegt Celine Verheijen van Better Care Network Nederland tegen Editie NL. "Zelfs al zijn ze er maar een jaar, dan nog kan dit leiden tot hechtingsproblemen."
Volgens de organisatie zitten er veel kinderen in weeshuizen die, anders dan de term 'wees' doet vermoeden, gewoon nog minimaal één ouder hebben. "Ouders worden vaak geronseld met het verhaal dat hun kinderen beter af zijn in een weeshuis en onderwijs krijgen. Dat is helemaal niet waar. Kinderen horen op te groeien in een kleinschalige, vertrouwde omgeving."
'Extra slechte omstandigheden'
Fontys Hogeschool biedt vandaag als tweede school van Nederland geen stages in buitenlandse weeshuizen meer aan. Better Care Network Nederland hoopt dat meer scholen dat voorbeeld volgen, want ondanks de goede bedoelingen houden studenten een systeem in stand. "Weeshuizen verdienen geld aan zowel de kinderen, als stagiairs en vrijwilligers", vertelt Celine.
Zo betalen scholen verblijfskosten aan bemiddelingsbureaus, die dat geld doorgeven aan de eigenaren van het weeshuis. "Soms wordt dit geld ook daadwerkelijk gebruikt voor de kinderen, maar niet altijd. Er zijn zelfs weeshuizen die de omstandigheden extra slecht laten, zodat vrijwilligers en toeristen meer geld geven voor de kinderen. Dit moet stoppen."