Ga naar de inhoud
Schulden

Huur niet betalen is hond inleveren: Harry moest hond Nero afstaan

Harry en zijn hond Nero zijn inmiddels herenigd Beeld © Facebook Erik Veld

Je zit diep in de schulden en dan wordt ook nog eens je hond van je afgepakt. Het overkwam de Limburgse Harry van der Schoot (56). Een deurwaarder nam begin oktober zijn Duitse Dog Nero in beslag. Na een gulle anonieme gift mag Van der Schoot vandaag zijn hond weer mee naar huis nemen.

Harry van der Schoot uit het Limburgse Nieuw Bergen kreeg woensdagochtend het verlossende telefoontje van deurwaarder Van de Pas: hij mag zijn zes-jarige Duitse Dog Nero weer ophalen.

Op 3 oktober, een dag voor Dierendag, werd de hond in beslag genomen door een deurwaarder van Gerechtsdeurwaarders Van de Pas vanwege openstaande schulden. 

'Red Nero uit hyena-klauwen'

Vuilnisman Van der Schoot was ontroostbaar en plaatste een aantal emotionele berichten op Facebook, waaronder één op Dierendag. "Lieve Nero, ondanks dat je niet weet wat er aan de hand is, wens ik je een fijne dierendag. We zijn snel weer bij elkaar kanjer, al wordt het mijn dood, dat beloof ik je."

Dit bericht werd opgepikt en het regende steunbetuigingen aan het adres van Van der Schoot. Er werd zelfs een besloten Facebook-groep genaamd
'Red Nero uit de hyena-klauwen van de deurwaarder van der Pas uit Weert!!!' opgericht. 

'Dit gebeurt niet zonder slag of stoot'

Deurwaarder Harrie van de Pas uit Weert, die inhoudelijk niet op deze zaak wil ingaan, zegt blij te zijn dat het is opgelost. Ook laat hij weten dat een anonieme weldoener een deel van de schuld op zich heeft genomen en dat de in beslag genomen hond daarom weer terug mag naar zijn baasje.

De deurwaarder geeft toe dat dit een speciale zaak is, maar hoewel er 'maar heel af en toe wordt gekozen voor de inbeslagname van een huisdier', dit wel van de wet gewoon mag. "Het is een middel om iemand zijn schulden te laten afbetalen. Maar het gebeurt niet zonder slag of stoot", zegt Van de Pas tegen Editie NL. 

'Nest met rashonden meer waarde'

Wilbert van de Donk, voorzitter Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, weet niet hoe vaak huisdieren in beslag worden genomen. "Er is geen reden om dat bij te houden, want het gaat niemand wat aan wat er uit iemands huis wordt meegenomen. Afgezien van de schuldeiser en de schuldenaar natuurlijk."

Van de Donk denkt dat huisdieren wél worden meegenomen, maar niet vaak. "In principe mag op alles van waarde beslag worden gelegd. Het is aan de deurwaarder om te bepalen om die flatscreen aan de muur of dat nest met rashonden meer waarde heeft", zegt Van de Donk. "Alhoewel een deurwaarder hiertoe niet snel zal overgaan, ben je soms genoodzaakt."

Wet uit 1838

Van de Donk vindt het wel tijd dat de wet, die stamt uit 1838, wordt vernieuwd. "We kijken nu anders naar huisdieren dan in 1838, dus dat wordt hoog tijd. Zo staat er ook in die wet dat de voorraad eten niet mag worden meegenomen, maar de koelkast en het gasfornuis wel. Tja, dat is toch wat vreemd."

Afgelopen juni werd een wetsvoorstel ingediend waarin staat dat 'gezelschapsdieren en de voor hun verzorging noodzakelijke zaken' niet meer mogen worden meegenomen. Die wet is nog niet aangenomen.