Ga naar de inhoud
Zorg

Robotpoes helpt ouderen met dementie: 'Ze vertellen ineens hele verhalen'

Beeld © Coreline Vlot

Ze spinnen, miauwen en voelen lekker zacht aan: in verpleeghuis Judith Leysterhof in Hardinxveld-Giessendam wonen drie poezen. Robotpoezen welteverstaan, die dementerende ouderen prikkelen.

Bij verpleeghuis Judith Leysterhof zijn ze superblij met de robot-poezen. "We hebben er sinds een tijdje één, maar daarvan is het pootje door een bewoner afgebroken", vertelt zorgregisseur Coreline Vlot aan Editie NL. 

Via de verzekering kreeg het verpleeghuis een nieuwe poes en sponsoren zorgden ervoor dat er nu zelfs drie poezen 'wonen'.

'Sommigen praten de hele dag tegen de poes'

In de poezen zitten vijf sensoren. "Als je bijvoorbeeld de oortjes of het buikje aanraakt, gaat de poes miauwen en spinnen", vertelt Coreline. "Omdat de robot beweegt en geluiden maakt, lijkt het voor de meeste bewoners op een echte poes. Sommigen praten de hele dag tegen de robot en leven er echt door op."

Jacqueline Rempt is eigenaar van de Dementie-Winkel, waar de robotpoezen vandaan komen. "We zien de laatste anderhalf jaar dat de vraag naar onze producten steeds groter wordt", zegt Rempt tegen Editie NL. Mensen zijn enthousiast over de effecten en vertellen dat door.

Lichtprojecties en robothonden

Rempt kwam erachter dat mensen met dementie stilstaande dingen minder goed of helemaal niet waarnemen. "Dat is een hele angstige ervaring. Alles wat beweegt en geluid maakt, nemen mensen wel waar. Daarom is de robotpoes heel nuttig." 

En de poes is niet het enige hulpmiddel. "We hebben ontzettend veel producten die een fijne omgeving creëren. Denk aan lichtprojecties op de muur of de tafel, of aan robothonden."

Hele verhalen

Bij verpleeghuis Judith Leysterhof zijn de poezen inmiddels niet meer weg te denken. "De bewoners praten tegen de robot alsof het hun huisdier is. Het is vertrouwd", zegt Coreline. "Sommige mensen die nooit iets zeiden, vertellen nu hele verhalen. Dat is geweldig."