Bedreiging

Sandra (28) werd jarenlang gestalkt: 'Hij zei dat hij me zou vermoorden'

22 oktober 2018 13:51 Aangepast: 22 oktober 2018 18:40
Archieffoto Beeld © iStock

Morgen begint de rechtszaak tegen Zamir M., de verdachte van de moord op de Utrechtse studente Laura Korsman. Enkele weken voor haar dood had Korsman haar relatie met M. verbroken waarna ze intensief door hem werd gestalkt. Advocaten pleiten voor een betere bescherming van slachtoffers van stalking.

Vorig jaar werden er ruim 2800 gevallen van stalking geregistreerd bij de politie. In 80 procent van de gevallen is de stalker een man. Volgens advocaat Peter Schouten worden slachtoffers van stalking vaak niet serieus genomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte dood Utrechtse studente eerder aangehouden voor stalking

Iemand die hierover kan meepraten is de 28-jarige Sandra (niet haar echte naam). Zij schakelde de hulp van advocaat Schouten in, nadat ze jaren werd gestalkt door haar ex-vriend. "Op mijn negentiende had ik een relatie met hem. Toen mishandelde hij mij al. Als ik zei dat ik bij hem weg zou gaan, bedreigde hij mij. Dat ging twee jaar lang zo door."

'Hij bleef voor de deur staan en langsfietsen'

Sandra is uiteindelijk naar haar ouders gevlucht, maar de dreigementen gingen door. "Hij stond voor onze deur, fietste vaak langs, stuurde me berichtjes, en hackte mijn accounts", vertelt de vrouw. "Hij dreigde dat hij mij, mijn dochter en mijn familie wat zou aandoen."

De ex van het slachtoffer kreeg na meerdere aangiftes een contactverbod, maar dat hielp niets. "Hij bleef voor onze deur staan en langsfietsen." Vorig jaar werd Sandra ontvoerd door haar ex en meegenomen naar zijn huis. "Ik heb toen mijn locatie naar mijn nicht gestuurd, die de politie alarmeerde." De dader heeft twee weken vastgezeten en Sandra is naar een veilige opvang gebracht.

Vermoord na stalking

  • In 2015 werden Linda van der Giessen uit Zevenbergen en Raja Draaisma uit Hoofddorp doodgeschoten door hun ex-vriend. Voorafgaand aan de moord werden de vrouwen maandenlang gestalkt
  • In 2014 werd de 17-jarige Juliette Bouhof in Eindhoven gedood door haar ex. Ook zij werd intensief door hem gestalkt
  • In 2013 werd studente Saga Backman op gewelddadige wijze om het leven gebracht door haar stalkende ex-vriend

'Ik heb eindelijk rust'

Ondanks de ontvoering liep de dader na twee weken weer vrij rond en ging het stalken gewoon door. "Ik heb via een meisje uit de opvang contact gezocht met advocaat Peter Schouten. Hij ondernam meteen actie en zorgde ervoor dat mijn ex door de politie werd verhoord", vertelt Sandra.

"In dat verhoor zei hij dat hij me zou vermoorden. Daarom zit hij nu twee jaar lang in een inrichting waar hij wordt behandeld." Intussen woont Sandra samen met haar huidige vriend en is ze in verwachting van een kindje. "Ik heb eindelijk rust in mijn hoofd en voel me veilig. Maar ik wil er niet aan denken dat hij volgend jaar wordt ontslagen uit die kliniek. Dan begint alles denk ik weer opnieuw."

'Stalkers moeten behandeld worden'

"Slachtoffers die bij de politie komen worden vaak gezien als leugenaars en aanstellers. Ook is er nog steeds sprake van seksisme", zegt Schouten tegen Editie NL. "Ze horen vaak dat ze het zelf uitlokken en dat ze zelf contact hebben gezocht met de dader. Dat is belachelijk."

Daders zouden volgens de advocaat van de straat moeten worden gehaald en behandeld moeten worden, bijvoorbeeld in een inrichting voor stelselmatige daders. "Daar kom je normaal gesproken terecht na een aantal vermogensdelicten, zoals diefstal. Ook stalkers zouden hier twee jaar moeten zitten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore