Gezondheid

Kunstbaarmoeder biedt mogelijk uitkomst voor te vroeg geboren baby's

19 oktober 2018 16:45 Aangepast: 19 oktober 2018 18:37
Symbolisch ontwerp

De kunstbaarmoeder is één van de blikvangers op de Dutch Design Week die morgen van start gaat. De ontwerpers denken dat de kunstmatige baarmoeder in de toekomst kan worden ingezet om sterfte onder vroeggeboren baby's tegen te gaan.

Het model is bedacht door artsen van het Máxima Medisch Centrum, en vormgegeven door ontwerpers van bureau Next Nature Network. Dit exemplaar is nog maar een symbolisch ontwerp, om tentoon te stellen in Eindhoven. De artsen hopen dat er een discussie zal ontstaan rondom de kunstmatige baarmoeder, om zo te peilen hoe hierover wordt gedacht.

Elke week telt

In Nederland komen jaarlijks 1700 baby's te vroeg ter wereld. De couveuse is lang niet altijd de uitkomst, de baby's worden in de couveuse namelijk gedwongen hun te kleine organen al te gebruiken. Hierdoor sterft nu nog zeker de helft van de te vroeg geboren baby's. "Elke week die een baby langer in de baarmoeder kan zitten, vergroot de overlevingskans aanzienlijk", zegt neonatoloog Anton van Kaam tegen Editie NL. 

De afgelopen vijftig jaar hebben artsen hun best gedaan om een werkende kunstbaarmoeder te ontwerpen, maar tevergeefs. "Vorig jaar is het Amerikaanse kinderartsen wel gelukt om acht te vroeg geboren lammetjes twee tot vier weken in een kunstbaarmoeder in leven te houden", zegt Van Kaam. "Dat was een hele grote stap."

Miniatuurvoorbeeld
Lammetje in kunstbaarmoeder

Kunstmatige baarmoeder moet premature baby's meer kans geven

Verschil tussen lam en baby 

Maar er zit nog wel een groot verschil tussen een lammetje en een premature baby. Van Kaam: "Een lammetje weegt ongeveer 2 kilo, terwijl hier baby's geboren worden die maar 500 gram wegen. Hoe kleiner het hartje, hoe zwaarder het is om te overleven in de kunstbaarmoeder." 

De komende jaren gaan daarom in het teken staan van verder wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met TU Eindhoven en een aantal Europese ziekenhuizen. Dit onderzoek moet uitmonden in een eerste werkend prototype. "Er zijn grote stappen gezet, maar het zal zeker tientallen jaren duren voordat het echt mogelijk zal zijn", verwacht Van Kaam. Tot die tijd blijft de kunstbaarmoeder een symbolisch ontwerp. 

Editie NL
`