Bijzonder

Voor het eerst in zeventien jaar zeldzame vinvis gespot in de Noordzee

19 oktober 2018 15:20 Aangepast: 19 oktober 2018 16:18
Beeld © Whales love wind

Medewerkers van Eneco hebben tijdens hun werkzaamheden op de Noordzee een zeldzame vinvis gezien. Eén van hen legde het dier vast op beeld.

Vlakbij het Prinses Amaliawindpark, 23 kilometer voor de kust van IJmuiden, werd de vinvis gespot. Het gaat om een Gewone Vinvis die zich, anders dan zijn naam doet vermoeden, bijna nooit in de Zuidelijke Noordzee laat zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haai aangespoeld bij Zandvoort: 'Ze leven ver van de kust en diep in de zee'

Medewerkers van Eneco zien vaker zeehonden en bruinvissen, maar deze soort laat zich bijna nooit zien. Het dier werd een week geleden gespot, maar de beelden zijn nu pas naar buiten gebracht. De afgelopen tijd spoelde er bij Zandvoort ook een haai aan, werd er bij Texel een bultrug gespot en een octopus gefilmd in dezelfde Noordzee.

Normaal zwemgedrag

"Dit is erg bijzonder. De laatste waarneming van een levende Gewone Vinvis in Nederland dateert uit 2001, toen er een in de haven van Vlissingen zich vast zwom", zegt Hans Verdaat, onderzoeker bij Wageningen Marine Research. 

Deze soort zwemt normaal gesproken in de diepere wateren van de Atlantische Oceaan en de Golf van Biskaje. "Het dier oogt levendig op de video en vertoont normaal zwemgedrag", zegt Verdaat. "Op basis van deze beelden is niet veel over de gezondheidstoestand te zeggen." Waar het dier nu is, is niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore