Ga naar de inhoud
Speurtocht

Marie vindt tand in roggebrood: 'Ik ga uitzoeken van welk dier hij is'

Beeld © Twitter | Marie Louise Schipper

Veel mensen ervan walgen als er iets in hun lunch zit dat op een tand lijkt. Voor Marie Louise Schipper is het een spannend begin van een archeologische speurtocht.

Nietsvermoedend nam schrijfster Marie Louise Schipper zondagmiddag een hap van haar broodje pastrami. Tot ze op een hard stukje stuitte. "Het was van dat zware brood met roggemeel, dus ik dacht eerst dat het een pitje was", vertelt Schipper aan Editie NL. "Ik probeerde het door te bijten, maar dat lukte niet."

De vrouw haalde het stukje uit haar mond en zag eigenlijk meteen dat het om een tand ging. "Ik liet het aan mijn man zien, maar die vond dat wat onwaarschijnlijk. Ik besloot de vondst eens goed te bekijken, op te meten en er foto's van te maken."

Een raadsel

De vrouw is de volgende dag meteen naar de dierenarts gegaan. "Die zei dat het geen tand was, maar daar wilde ik me niet bij neerleggen." De foto van het 13 millimeter lange voorwerp leidde tot behoorlijk wat commotie op Twitter.

"Een twitteraar adviseerde mij om met mijn vondst naar de afdeling Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht te gaan." Daar zagen ze direct dat het om een tand ging. Maar van welk dier hij is en hoe hij in het roggebrood terecht is gekomen, blijft een raadsel.

"Een spannend begin van een speurtocht"

De onderzoekers denken dat de tand afkomstig is van een klein, oud zoogdier. "Ik wil heel graag weten waar het dier vandaag komt en hoe hij in het roggeveld terecht is gekomen. Als de tand in het brood zat tenminste en niet in het beleg." 

Omdat er in Utrecht geen DNA-onderzoek naar tanden wordt gedaan, neemt Schipper het heft in eigen handen. "Veel mensen vinden het vies en zouden de tand meteen weggooien. Voor mij is het een spannend begin van een speurtocht."

"Het lijkt me leuk als het een egel was"

Intussen staat het tandje op het bureau van de schrijfster. "In een mooi doosje, want ik wil hem natuurlijk niet kwijtraken." Zolang ze niet weet van welk dier de tand afkomstig is, blijft Schipper fantaseren. "Het lijkt met wel leuk als het een egel was. Die vind ik zo schattig."

De schrijfster hoopt dat haar mysterie binnenkort wordt opgelost. "Als het bekend is, kan me indenken dat het een leuk verhaaltje is voor musea. Ik vind het in ieder geval super interessant."