Inenting

Niet vaccineren, maar titeren: 'Zo weet je zeker dat je hond beschermd is'

18 oktober 2018 12:39 Aangepast: 18 oktober 2018 18:31
Archieffoto Beeld © iStock

Slechts 60 procent van de honden en 25 procent van de katten wordt gevaccineerd. Dierenartsen maken zich daar zorgen over, maar baasjes kiezen steeds vaker voor een andere manier van bescherming: 'titeren'.

"Als er een ziekte uitbreekt, kan dat heel dramatisch verlopen. Met een simpele vaccinatie kan dit voorkomen worden", zegt Tjerk Bosje, van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. "Toch worden lang niet alle dieren ingeënt omdat baasjes het te duur vinden of elkaar opstoken voor gevaren van inenten." 

Titeren in opkomst

Veel baasjes kiezen daarom voor een andere manier om hun huisdier te beschermen tegen ziektes: 'titeren'. Daarbij check je hoeveel antistoffen er in het bloed van het huisdier aanwezig zijn, waarna je beslist of het nodig is om je huisdier in te enten.

"Op zich een prima manier", denkt Bosje. "Maar het is niet goedkoop en je kunt er niet elke ziekte mee checken. Als je je huisdier ieder jaar controleert, dan is het een goede methode. Maar dat gebeurt niet altijd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honden lopen door vossen risico op dodelijke ziekte: 'Laatste 20 jaar amper gezien'

Niet meer overal tegen inenten

Jitske Kluvers-Quivooy heeft vier honden en is erg enthousiast over het titeren. "Je hoeft je huisdier niet meer tegen elke ziekte in te enten en vervolgens de gok nemen dat hij echt beschermd is. Pas nadat je gecheckt hebt hoe hoog de antistoffen zijn, wordt je huisdier gevaccineerd." Ook zou je huisdier niet ieder jaar gecheckt hoeven worden. "Eens in de drie jaar is genoeg."  

Jitske verloor eerder een hond, die wel was ingeënt: "Dat is het ergste dat je als baasje kan overkomen. Met titeren kun je ook zien welke inentingen zijn aangeslagen. De kans dat je huisdier goed is beschermd, is hierdoor veel groter."

En Jitske is niet de enige. De populariteit van het titeren is de laatste tijd flink toegenomen. De Facebookpagina 'Titeren met VacciCheck' heeft inmiddels 15.000 leden. "Ik merk dat steeds meer mensen kennis maken met de methode. Je wilt gewoon zeker weten dat je hond beschermd is. Bij titeren is dat het geval."

Voor welke ziektes werkt titeren?

Honden:

  • Hondenziekte (Canine Distemper)
  • Besmettelijke Hepatitis (Canine Adeno Virus-2)
  • Parvo

Katten:

  • Kattenziekte (Panleukemie)
  • Niesziekte

Bron: Delta Dierenartsen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore