Noordzee

Haai aangespoeld bij Zandvoort: 'Ze leven ver van de kust en diep in de zee'

17 oktober 2018 16:43 Aangepast: 17 oktober 2018 17:37
De haai die is aangespoeld bij Zandvoort Beeld © Bart Seubring

Er is een gladde haai aangespoeld op het strand van Zandvoort. Dat is bijzonder, zeggen deskundigen, al komen de dieren gewoon voor in de Noordzee.

"Mijn hond ging er meteen op af. Ik dacht: wat jammer dat 'ie op het strand ligt." De gladde haai, ook wel toonhaai genoemd, die Zandvoorter Bart Seubring maandagmiddag aantrof op het strand is een vrouwtje. Ze heeft het helaas niet overleefd. Deze haaien leven in de Noordzee, maar spoelen niet vaak aan.

Volgens Arthur Oosterbaan van Ecomare hoeven we niet te schrikken van de haai op het strand. "Ze kunnen wel tot 160 centimeter lang worden, maar zijn niet gevaarlijk voor mensen." De slanke haaien hebben kleine tanden en eten vooral garnalen. Bart schat dat dit exemplaar zo'n 70 centimeter lang was. "Ik heb 'm daar maar gelaten nadat ik er foto's van had gemaakt. Ik weet dat de Reddingsbrigade dode dieren ook niet ophaalt", legt hij uit. 

Diep in de zee

Zwemmers in de Noordzee hoeven ook niet bang te zijn om de vis aan hun voeten te voelen. "Ze leven ver van de kust en diep in de zee", legt Oosterbaan uit. "Haaien die je aan het oppervlakte kan zien zijn jagers, deze zijn niet zo snel."

Sinds een aantal jaar worden de haaien in de Noordzee in de gaten gehouden door onderzoekers. "We weten nu dat die dieren ieder jaar van het Franse Bretagne naar hier zwemmen en weer terug." Naast de toonhaai leeft ook de ongevaarlijke hondshaai in Nederlandse wateren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore