Voornamenboek

Weet jij wat jouw naam betekent? 'Het bepaalt je identiteit'

17 oktober 2018 12:23 Aangepast: 18 oktober 2018 09:12
Weet jij wat de naam 'Johannes' betekent? Beeld © Getty Images

Wil je weten wat jouw voornaam betekent? Dat kun je sinds deze week opzoeken in het Van Dale Voornamenboek. Volgens de makers is die betekenis best belangrijk.

Of je nou blij bent met de naam die je ouders je gaven of niet, je naam hoort bij je. Wat het betekent, waar deze vandaan komt en wanneer je voornaam in de mode raakte, kun je nu opzoeken in het Van Dale Voornamenboek. Volgens de makers ook heel handig voor aanstaande ouders.

"Je naam bepaalt voor een groot gedeelte je identiteit", zegt Heidi Aalbrecht. Samen met een collega onderzocht ze voor Van Dale waar de meest voorkomende namen in Nederland vandaan komen. "De namen die in het boek staan, hebben zich allemaal bewezen. Ze zijn hier al een tijd in gebruik en er moeten op dit moment zeker mensen zo heten." Er zijn vooral westerse namen opgenomen in het woordenboek, maar de populairste Afrikaanse, Chinese en Arabische namen staan er ook in.

Aanstaande ouders

Het woordenboek is heel handig voor aanstaande ouders, denkt Aalbrecht. "Je wilt je kind natuurlijk geen naam geven die een betekenis heeft waar je niets bij voelt. Al weet je nooit of de naam overeenkomt met het karakter dat je kind krijgt."

Volgens namendeskundige Gerrit Bloothooft is de betekenis van een naam niet het eerste waar jonge ouders over nadenken. "Wanneer een naam echt een negatieve betekenis heeft, wordt deze misschien vermeden. Maar behalve jijzelf onthoudt niemand de betekenis van je naam." De belangrijkste reden om voor een naam te kiezen, is volgens Bloothooft dat de naam in de omgeving past.

Verkeerd uitgesproken

De naam die je hebt gekregen zegt dus meer over je ouders dan over jou als kind. "Het verraadt uit welke omgeving, cultuur en sociale klasse je komt." Zo kiezen ouders uit een hogere sociale klasse vaak voor traditionele Hollandse of Franse namen, zoals Sophie en Camille. Bij lager opgeleiden zijn Amerikaanse en Spaanse namen juist populair."

Dat de naam die je krijgt heel belangrijk voor je is, is volgens beide naamdeskundigen heel logisch. Bloothoft: "Je naam is onderdeel van je identiteit. Daarom vinden we het ook zo vervelend als iemand 'm verkeerd uitspreekt of spelt."

Het Van Dale Voornaamwoordenboek is nu te koop als fysiek boek. In het inkijkexemplaar staan ook een paar namen. Mocht je naam er nou niet bij staan dan kun je het ook opzoeken in de voornamenbank van het Meertens Instituut.

Betekenis van de populairste namen in Nederland:

Jongens:

  1. Noah. Van het Hebreeuwse Noach. Het betekent rust of troost.

  2. Sem. Van het Hebreeuwse Shem. Het betekent naam, goede reputatie en aanzien.

  3. Lucas. Latijnse vorm van het Griekse Loukanos. Dat betekent 'afkomstig uit Lucania'. Een regio in het zuiden van Italië.

Meisjes:

  1. Emma. Van de Germaanse god Irmin. Dat betekent groots, verheven, allesomvattend.

  2. Tess. In het Engels een koosnaam voor Theresa. Betekent prooi, jagen, warmte en zomer.

  3. Sophie. Komt van het Griekse en Latijnse Sophia en betekent wijsheid.

​​​​Bron: Van Dale Voornamenboek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore