Ga naar de inhoud
Insecten

Last van de grauwe schildwants? 'Sla hem niet dood'

De grauwe schildwants Beeld © Wikimedia

Je bent hem misschien al wel tegen gekomen: de grauwe schildwants. Dit insect duikt op door heel Nederland. Op het oog lijkt het een klein, onschuldig beestje, maar pas op! Hij kan namelijk een flinke stank achterlaten.

Oorspronkelijk komt de grauwe schildwants uit het Midden-Oosten, maar het insect is nu ook steeds vaker in ons land te zien. "Ze zijn een tijdje geleden spontaan naar Nederland vertrokken. Dat komt waarschijnlijk door de opwarming van de aarde", vertelt Entomoloog Berend Aukema aan Editie NL. 

Limburg, Noord-Brabant en Gelderland 

In 1997 werd de eerste grauwe schildwants in Nederland al gesignaleerd. "Ze trekken voort en vermenigvuldigen zich. Maar daar gaat natuurlijk wel een tijdje overheen, vandaar dat ze nu pas zo duidelijk aanwezig zijn", legt Aukema uit. 

Inmiddels is het insect al in bijna elke provincie gespot. "Alleen in Groningen , Friesland en op de Waddeneilanden zijn ze nog niet waargenomen. In Limburg, Noord-Brabant en Gelderland hebben ze er het meeste last van. En voorlopig zullen ze ook niet verdwijnen."

Specifieke wantsgeur 

Aukema legt uit dat de schildwantsen plekjes zoeken om te overwinteren als het kouder en natter wordt. "Dan trekken ze de huizen in voor warmte, maar bang hoef je er niet voor te zijn. Ze zijn totaal niet gevaarlijk."

Wel geeft de entomoloog advies over hoe je het beste met het beestje om kunt gaan. "Als je ze doodslaat, geven ze een specifieke wantsgeur. Dat doen ze ook als ze zich bedreigd voelen", vertelt Aukema. "De beste methode is om ze buiten te zetten, al snap ik dat je daar op een gegeven moment genoeg van krijgt, aangezien ze terug zullen blijven komen om de warmte op te zoeken."

Bekijk de video hier:

02:44
Bron: Editie NL