Ga naar de inhoud
Zwangerschap

Britse Alex doet na 35 miskramen nog één laatste poging via IVF

Moeder Alex met zoontje Josh Beeld © Instagram Alex Kramer

Alex Kramer (40), een Britse tv-presentatrice, vertelt over het verlies en verdriet dat ze samen met haar verloofde Scott heeft moeten doorstaan. Ze had in zeven jaar tijd maar liefst 35 miskramen, en hoe dat komt weten ze niet. Ze gaan er nog één laatste keer voor...

Alex en Scott hebben al twee gezonde kinderen, Isobella (6) en Josh (4). Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Voordat dochter Isobella gezond werd geboren, kregen ze al negen miskramen. Na Isobella nog eens vijf miskramen, tot zoontje Josh gezond ter wereld kwam.

'Waarom blijven proberen?'

Ondanks de miskramen wil het stel uit Londen dolgraag nog een derde kindje. In de pogingen hiertoe hebben ze nóg 20 miskramen moeten doorstaan. Afgelopen april had ze haar 35e miskraam en verloor ze haar ongeboren tweeling. 

Hoe zwaar het verlies keer op keer ook is, ze blijven het samen proberen. "Ik ben gezegend met twee mooie, gezonde kinderen", zegt Alex tegen DailyStar. "En ik weet dat er mensen zullen zijn die denken: 'waarom blijft ze het proberen na zoveel miskramen?'"

De droom is sterker dan pijn

Toch is Alex ervan overtuigd dat er minstens net zoveel mensen zijn die haar verlangen naar een derde kindje wél begrijpen. "De droom om nog eens van die kleine babyhandjes vast te kunnen houden en babyvoetjes te kunnen kussen, is sterker dan de rouwgevoelens en de pijn van elke miskraam", zegt de tv-presentatrice.

Alex en Scott zullen de pijn van de eerste miskraam nooit vergeten. "Ik kon het niet geloven, ik begreep niet wat er gebeurde. Mijn hart was gebroken, maar je denkt: 'oké, laten we het nog eens proberen.' Niet wetende wat er voor ons lag..."

Geen antwoorden

Geen arts weet hoe het komt dat Alex zoveel ongeboren baby's heeft verloren. "We hebben elke test en elk onderzoek gehad, maar niemand snapt hoe het kan", vertelt Alex. "Het feit dat ik twee kinderen heb kunnen dragen en gezond op deze wereld heb kunnen brengen, roept bij de artsen nog meer vraagtekens op en blijft mij hoop en moed geven."

"Elke keer denk ik: 'wat als dit de maand is dat ik mijn derde baby verwacht?' Maar nu, na zeven jaar en zeker 35 miskramen, denk ik niet dat ik ooit zal weten waarom het zo vaak misgaat."
 

Dit is de laatste keer

Alex en haar partner gaan het nog één laatste keer proberen via IVF. Ze geeft toe dat haar leven de laatste jaren stil heeft gestaan en dat ze zichzelf regelmatig een 'freak' heeft gevoeld. "We gaan er nog een keer voor. Als het nu niet lukt, dan zal ik daar mee moeten leven en ik weet dat ik dat kan."

Bert
Meer weten?
Bert deed eerste IVF-behandeling in Nederland: 'We moesten zelf de naald maken'

Alex komt met dit heftige verhaal naar buiten om steun te bieden aan andere vrouwen die hetzelfde doorstaan. "Het is niet erg om verdrietig te zijn en om steun te vragen van je naasten. Je hoeft het niet geheim te houden, het is jouw realiteit en jouw pijn. Je bent niet alleen", zegt Alex.

'Wees vriendelijk!'

En ook voor mensen die niet goed weten hoe ze om moeten gaan met vrouwen die een miskraam hebben gehad, heeft Alex advies: "Ook al begrijp je misschien niet helemaal waar iemand door heen gaat, zorg er gewoon voor dat je vriendelijk bent."