Ga naar de inhoud
Therapie

'Puppy room' voor studenten: kwartiertje knuffelen tegen tentamenstress

160 studenten kunnen een kwartiertje met puppy's knuffelen Beeld © iStock

De tentamenweek betekent voor veel studenten vaak maar één ding: stress! In Amsterdam kunnen studenten zich nu opgeven voor een kwartiertje knuffelen met puppy’s om hun stress wat tandjes omlaag te krijgen.

'Hoe ziet je ideale bibliotheek er uit?' Deze vraag stelde Marloes van Wagtendonk, medewerker van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek (UB), aan een aantal studenten. Een bibliotheek met een speciale 'puppy room', was het antwoord. In New York en in de Britse Bristol University bestaan deze knuffelkamers al, waar studenten even kunnen bijkomen van alle studiestress door met een puppy te knuffelen.

Margot
Snuffelcollege
Margot en golden retriever Lola leren kinderen om te gaan met honden

Bloeddruk én stressniveau omlaag

De puppykamer van de UB aan het Singel in Amsterdam is op maandagmiddag 22 en dinsdagmiddag 23 oktober geopend voor 10 hondjes en 160 studenten. Aanmelden voor een knuffelsessie van een kwartier kon via deze site, maar inmiddels zit het al vol, zegt Marloes tegen Editie NL. "Het ging heel snel. Binnen driekwartier hadden zich al 160 studenten aangemeld. Wellicht dat we dit de volgende tentamenweek weer organiseren."

Raar vond Marloes het idee van de studenten niet. "Uit onderzoeken weten we wel dat knuffelen effectief is. Door de puppy’s gaat je bloeddruk omlaag, net als je stressniveau én je gaat ervan lachen. Maar los daarvan: het is ook gewoon iets leuks."

Hondjes van een castingbureau

Marloes, die benadrukt dat in de puppy room het welzijn van de dieren voorop staat, regelde de puppy’s via het dierencastingbureau Catvertise. De tien hondjes komen mee met zeventien begeleiders en per tijdslot mag er maar een beperkt aantal studenten de kamer binnen. De hele actie gaat de Universiteit van Amsterdam (UvA) 400 euro kosten. Maar dan heb je wél relaxte studenten.